Volledig scherm
Eveline Rippe (links) en haar zoon Pim ten Kate, samen met een aantal begeleiders van de LosserHof © Emiel Muijderman

Pim (25) heeft z’n vrijheid terug in De LosserHof

OLDENZAAL/LOSSER - De ernstig verstandelijk gehandicapte Pim ten Kate zat jarenlang meerdere keren per dag met polsbanden vast aan de badkamermuur in zorginstelling De LosserHof. Pim werd vastgesnoerd als personeel hem waste, omkleedde of luier verwisselde. Maar Pim is bevrijd. Medewerkers kunnen de 25-jarige Pim ‘los’ verzorgen. De keren dat hij om zich heen schopt, slaat en spuugt zijn afgenomen. Medewerkers durven het aan.

Pim kan niet praten en functioneert als een driejarige. Acht jaar terug plaatste De LosserHof stalen ogen voor polsbanden in de douchemuur. Het was een noodmaatregel. Maar Pim liet zich vrijwillig vastketenen. “Hij ontleende zelf ook veiligheid aan de maatregel. Net als personeel’’, zegt regiomanager Joyce Jacobs van De Twentse Zorgcentra (DTZC), waar LosserHof ondervalt.

Langzaam afbouwen
Nieuwe inzichten in de gehandicaptenzorg maken dat de Twentse instelling af wilde van de banden. Met deskundige hulp van buiten, en toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bouwde het team rondom Pim zijn vrijheidsbeperking voorzichtig af. Het begon tijdens diensten van zorgmedewerkers waarmee Pim het meest vertrouwd was. “De banden gingen letterlijk stukje bij beetje losser’’, zegt persoonlijk begeleider Sander Werger van Pim.

Zweedse banden
Pims verhaal staat niet op zichzelf binnen DTZC. De LosserHof is met 350 cliënten de locatie binnen DTZC waar de zwaarste categorie verstandelijk gehandicapten van Twente 24 uur per dag zorg krijgen. Binnen DTZC droegen in 2012 nog tien cliënten polsbanden, dat is er nu nog één. Zweedse banden waarmee bewoners ‘s nachts aan bed vastzitten zijn afgebouwd van 78 (2008) naar 52 (2010) tot één op dit moment.

Voorbeelden
Manager Joyce Jacobs: “Wij geven cliënten vrijheid terug. Dat is een nieuwe ontwikkeling in het vakgebied, in een stroomversnelling geraakt door de voorbeelden van Jolanda Venema in de jaren 80 en in 2011 Brandon.’’ Beide gehandicapten zaten ook vast aan een muur, Jolanda zelfs naakt. Ouders brachten foto’s in de publiciteit en dat veroorzaakte maatschappelijke onrust.

Nieuwe wet
Gehandicapteninstellingen die vrijheidsbeperking afbouwen, sorteren voor op de nieuwe Wet Zorg en Dwang. Het voorstel is aangenomen in de Tweede Kamer. Het moet nog door de Eerste Kamer. In de wet is geregeld dat onvrijwillige zorg alleen mag als hiermee ernstig nadeel voor de gehandicapte wordt voorkomen. Een voorbeeld van dat laatste is ernstige verwaarlozing.

Oldenzaal e.o.

poll

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

  • Goede zaak, roken moet je zoveel ontmoedigen (40%)
  • Betuttelend, buiten maak ik zelf wel uit waar ik rook (52%)
  • Hebben ambtenaren tijd om te roken dan? (8%)
831 stemmen