Racezusjes uit Hengelo op autorodeo in Penninkskotten: ‘Je kunt er agressie in kwijt’

VideoLOSSER/ENSCHEDE - Autorodeo is al lang niet meer alleen voor de mannen. Dat bewijzen de zussen Melissa en Valerie Verdam uit Hengelo bij de autorodeo op de Pinksterfeesten Penninkskotten.

Lang verzorgd haar en opgemaakte gezichten. Je zou Melissa en Valerie Verdam op het eerste gezicht best kunnen omschrijven als ‘meisjes-meisjes’. „Maar uiterlijk bedriegt, hoor”, lachen de twee zussen. „Ik zie er misschien wel meisjesachtig uit, maar kan heel lomp en onbenullig zijn”, zegt Melissa (28). „Maar wat voor type meisje bent, doet er ook niet toe. Je moet pit hebben, daar gaat het om.”

Melissa doet al zo’n acht jaar mee aan rodeo’s door de hele regio. „Ik ben er rond mijn twintigste ingerold via vrienden, en had meteen de smaak te pakken. Je kunt er echt je agressie in kwijt, heerlijk.” Ze besmette haar jongere zus Valerie (20), die zich nu zo’n drie jaar met de hobby bezighoudt.

Over de kop

Quote

Wat voor type meisje bent, doet er ook niet toe. Je moet pit hebben, daar gaat het om.

Melissa Verdam

Zo zijn er steeds meer vrouwen die, net als Melissa en Valerie, deelnemen aan autorodeo’s. Dat merkten ook de organisatoren van autorodeo op de Pinksterfeesten Penninkskotten, die elk jaar duizenden bezoekers trekt. Daarom stelden ze dit jaar voor het eerst een vrouwenklasse in. Die zijn er her en der al, bijvoorbeeld in Denekamp en Hengevelde. Maar vaak doen de zussen mee in de ‘gewone’ klasses. „Dat gaat er veel harder aan toe. Mannen beuken je makkelijk aan de kant en je gaat regelmatig over de kop. Meisjes rijden toch wat rustiger, daar word je niet zo snel de baan afgereden.”

Of het een leuker is dan het ander? „Bij de dames heb je meer kans om te winnen”, zegt Valerie. Melissa knikt. „Maar ik heb wel liever dat er veel gebotst wordt. Dat hoort er ook bij, anders kun je beter gewoon autocrossen. Daarbij gaat het meer om de snelheid in plaats van het botsen.”

Voordeel

Hun ervaring tussen de mannen zou wel eens een voordeel kunnen zijn, denkt Melissa. „Je bent al wat meer gewend. Ik ben al zo vaak over de kop gegaan en mijn auto is zelfs al een keer in brand gevlogen. De eerste paar keren is het spannend, maar nu niet meer.”

Naast lef, is nog één ding belangrijk: een goede auto. Waar de mannelijke deelnemers vaak zelf hun auto’s klaarstomen en repareren, hebben de zussen daar nul verstand van. „Het enige wat ik weet is waar het gaspedaal en het stuur zit”, lacht Melissa. Die taak is toebedeeld aan hun vader, die een eigen autohandel heeft.

Uiteindelijk wisten de twee zussen een derde plaats (Melissa) en vijfde plaats (Valerie) te behalen, van de in totaal 24 vrouwen die deelnamen. Myoki Bossink uit Weerselo wist de eerste plaats te bemachtigen, de tweede plaats was voor Nicole Schoppink uit Rijssen. 

Bij de mannen sleepte Tom Keizer uit Beuningen de eerste prijs in de wacht. De tweede en derde plaats zijn respectievelijk voor Rick Schnoing uit Mariënberg en Mark Olde Theussink uit De Lutte.

Volledig scherm
TT-2019-011330 - Losser - Valerie Verdam (donker) & Melissa Verdam (Blond) twee zussen die mee doen aan de rodeo cross voor dames. -Pinksterfeesten Penninkskotten met zondag de autorodeo. Voor het eerst is er een aparte damesklasse. editie Oldenzaal Fotografie: Cees Elzenga/hetoog.nl CE20190609 © Cees Elzenga / hetoog.nl

Oldenzaal e.o.

Poll

Bouwplannen voor dure appartementen in Losser en Oldenzaal sneuvelen

Bouwplannen voor dure appartementen in Losser en Oldenzaal sneuvelen

  • Begrijpelijk, dit soort prijzen zijn veel te hoog (69%)
  • Jammer, daardoor krijg je minder variatie in het woningaanbod (10%)
  • Geef mij maar een goedkopere woning in een buitenwijk (21%)
1479 stemmen