Volledig scherm
© Robert Hoetink

Restafval in Losser neemt af, wel
extra maatregelen nodig

LOSSER - De hoeveelheid restafval per inwoner van de gemeente Losser is afgenomen sinds de invoering van diftar. Waar het aantal in 2017 nog op 128 kilogram per inwoner per jaar lag, is die hoeveelheid gezakt naar 89 kilogram in 2018.

Sinds januari 2018 wordt afval in Losser ingezameld volgens diftar (betalen per aanbod van restafval). Uit een tussentijdse evaluatie blijkt dat het systeem haar vruchten afwerpt. Wethouder Jaimi van Essen: „Het is mooi om te zien dat diftar inderdaad heeft geleid tot minder restafval. In 2015 zaten we nog op 200 kilogram per inwoner.”

Aanvullende maatregelen nodig

Toch valt er nog veel winst te behalen, stelt Van Essen. „We zijn er nog niet. Om het doel van afvalloos Twente in 2030 te kunnen halen, namelijk 50 kilogram restafval per inwoner per jaar, moeten we nog wel wat slagen maken.” Daarom zijn er aanvullende maatregelen nodig, welke de gemeente gaat onderzoeken.

Bijplaatsingen

Uit de evaluatie blijkt verder dat handhaving onmisbaar is om bijplaatsingen, waarbij het afval niet in maar naast de container wordt geplaatst, te voorkomen. Waar in het voorjaar nog relatief veel afval werd bijgeplaatst, waren er, na de aanstelling van boa’s in juni, aan het eind van 2018 nauwelijks meldingen. Ook illegale dumpingen blijven een aandachtspunt. 

Oldenzaal e.o.