Volledig scherm
LOSSER - Slager Henk Luijerink tussen de stallen bij de slachterij. © Lars Smook

Slagerij Luijerink: 'Koop ons maar uit of we zoeken huurders'

LOSSER - De strijd tussen de eigenaren van slagerij Luijerink en de gemeente Losser wordt op het scherpst van de snede uitgevochten.

 Het slagersechtpaar wil de slachterij aan de gemeente verkopen voor ongeveer een miljoen euro, of wil de slachterij verhuren. De toekomstige huurder mag dan mogelijk zes dagen per week 25 koeien op het terrein hebben. Dat zou staan in de hinderwetvergunning.

Geuronderzoek

De gemeente heeft een akoestisch en geuronderzoek rond de slagerij/slachterij laten uitvoeren door het Limburgse bureau Windmill. Tegen alle afspraken is informatie van de familie Luijerink echter niet bij het onderzoek betrokken. Het  onderzoek moet nu deels over, wat kan leiden tot andere conclusies.

Het onderzoek moet uitwijzen of in de directe omgeving van de slachterij bewoning mag plaatsvinden. Zo wil Hennie Bouwma aan de overkant van de Gronausestraat een grote vrijstaande villa bouwen. Ook wil de gemeente de panden aan de Gronausestraat 7 en 9 een woonbestemming geven.

Stankcirkel

Die plannen staan of vallen met de uitkomsten van het rapport van Windmill, waarin duidelijk moet worden in welke milieucategorie het bedrijf van Luijerink valt en welke stankcirkel daar bij hoort. In het onderzoek van Windmill is geen rekening gehouden met een hinderwetvergunning voor het bedrijf. De inbreng van de eigenaren kan een hele andere wending aan het rapport geven.

Wethouder Joop Hassink: „De familie Luijerink schermt met aantallen, maar het is niet duidelijk waar deze op gebaseerd zijn gebaseerd. Juridisch moet alles goed worden uitgezocht. Om die reden moet het verhaal van de familie Luijerink ook worden meegenomen. Maar ik ga er niet van uit dat dit niet veel aan de uitkomst verandert en ik reken ook niet op een forse vertraging van het rapport.”

Oldenzaal e.o.