Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Smokkelverleden moet gaan herleven in Overdinkel

OVERDINKEL - Overdinkel wil wat doen met zijn reputatie van smokkelaarsdorp. Tot het verkeer van goederen in 1993 binnen de EU vrij werd, was het Twentse grensdorp regelmatig het toneel van wildwesttaferelen, waarbij smokkelaars en douanebeambten elkaar soms letterlijk naar het leven stonden.

Er waren zelfs mensen in het 4.300 zielen tellende dorp, die leefden van de smokkelarij.

Historische confrontaties
Het kat-en-muisspel tussen smokkelaars en grensbewakers gaat ver terug in de historie. Zo wordt er in februari 1813 al melding gemaakt van een 'hardnekkig gevecht' in Overdinkel 'tusschen de tolbeambten en gendarmes en een honderdtal smokkelaars, waarbij verscheidene dooden en gewonden vielen'.

De smokkelarij mag dan zijn omgeven met een zweem van romantiek, ook in de naoorlogse tijd ging het er bij tijd en wijle hard aan toe langs de groene grens in het kerkdorp. Zo maakte het dagblad De Waarheid in augustus 1947 melding van het doodschieten van een 53-jarige smokkelaar uit Overdinkel door 'commiezen'. Twee maanden eerder zijn douanebeambten bij Overdinkel beschoten door smokkelaars, die bezig waren twee motoren en een paard over de grens te brengen. Een Duitse douaneman werd in de borst geschoten.

Toeristische trekker
De 'zwarte kant' van de smokkelarij mag zeker niet worden vergeten, zo werd woensdagavond gezegd in een bijeenkomst waarin 40 Overdinkelaars meedachten over de vraag hoe Overdinkel als 'smokkelaarsdorp' op de kaart kan worden gezet. Maar Overdinkel als voormalig 'smokkelaarsnest' moet een toeristische trekker worden en daarbij passen vooral hilarische verhalen over de vindingrijkheid van smokkelaars, romantische anekdotes en mooie wandelingen over voormalige smokkelpaden.

Fietsroutes en app
Om te beginnen zouden die paden weer begaanbaar gemaakt moeten worden, zo werd geopperd. Want veel zijn er overwoekerd. Er zouden in het veld palen moeten komen, waar je met behulp van een app op de telefoon informatie kunt ophalen. Een ander plan: een per fiets af te leggen smokkelroute en het bedenken van een symbool voor Overdinkel als smokkelaarsdorp. Maar bovenal: Overdinkel moet weer een smokkelmuseum krijgen, vonden veel aanwezigen. Het dorp had zo'n (particulier) museum, maar dat brandde in 2012 af.

De gemeente gaat de suggesties inventariseren en zien wat er gerealiseerd kan worden.

Oldenzaal e.o.

poll

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

  • Goede zaak, roken moet je zoveel ontmoedigen (38%)
  • Betuttelend, buiten maak ik zelf wel uit waar ik rook (55%)
  • Hebben ambtenaren tijd om te roken dan? (7%)
729 stemmen