Stel bereisde de wereld maar vindt steeds rust in Twente

VIDEODE LUTTE - Ze wandelden in Nieuw-Guinea en zagen grizzly’s zalm vangen en gieren de resten opruimen. Maar in Twente vonden Ria en Henry Vlasveld de rust die ze hard nodig hadden, nadat hun zoon op het randje van de dood had verkeerd.

De begroeting in hotel ‘t Kruisselt is hartelijk. Als Ria (81) en Henry (78) er binnen stappen, krijgen ze zoenen van medewerkster Ilse. “Welkom terug”, zegt ze. Het echtpaar uit IJsselstein is hier dit weekend voor de 56ste keer. Het is hun vierde bezoek dit jaar. Zoals altijd hebben ze kamer 38, dichtbij het zwembad waarin Ria dagelijks een duik neemt.

Ook directeur Linda Piening komt gedag zeggen. Haar hotel heeft meer trouwe gasten. 45 procent van de gasten dit jaar zijn terugkeerders. Van hen is 15 procent vijf keer of vaker geweest. Het gaat om 357 inschrijvingen. 40 gasten of stellen zijn meer dan twintig keer geweest en behoren tot de groep van ‘Loyals’. Linda: “Dat zijn de écht loyale gasten, bijna als familie. Ze komen minimaal een keer per jaar langs, kennen iedereen bij naam en hebben hun eigen kamer en eigen tafeltje in de eetkamer.”

Vooral mensen uit de Randstad keren vaker terug. Aan de balie schrijft een stel zich in dat in 2012 hier ook heeft gelogeerd. “Maar Ria en Henry zijn een unicum”, zegt ze.

Chemotherapie

Hun liefde voor Twente bloeide vijftien jaar geleden op. “Ik was aan rust toe”, vertelt Ria openhartig. “Onze zoon Ronald had non-hodgkin. Hij was een van de eersten die stamceltherapie kreeg. Met chemotherapie was hij op sterven na dood, daarna kreeg hij de nieuwe stamcellen. Hij haalde het.”

In de radiogids vond Ria een advertentie van ‘t Kruisselt ,waar ze het warme bad vond dat ze nodig had na die zenuwslopende periode. “Er is hier zo goed naar ons verhaal geluisterd”, vertelt ze. “Nog steeds informeert iedereen hoe het met hem gaat.” Met Ronald gaat het prima, hij is genezen verklaard. Vorig jaar is hij hier geweest, toen de familie er Ria’s verjaardag vierde.

Twente was voor Henry geen onbekend gebied. Als beleidsadviseur Transport op het ministerie van Verkeer en Waterstaat had hij contact met Twentse ondernemers als Frans Olde Olthof, Dick Zinkweg en Henk Bolk. Hij vertelt dat de laatste twee als water en vuur waren en hij ze in het belang van Twente zover heeft gekregen dat ze tenminste zakelijk samen wilden optrekken.

De wereld rond

Met ministers als Maij-Weggen, Jorritsma en Netelenbos reisde hij om de wereld. Soms was aan zijn gezicht te zien dat hij moe was van de lange werkdagen en dan zocht Ria een vakantie. Ver weg. China, Alaska, Nepal, India, ZuidAfrika. Per vliegtuig en later per cruise, hebben ze de wereld afgereisd.

Maar Twente kan zich met die verre oorden meten, oordelen ze. “Het is de warmte van de mensen hier die een verblijf zo prettig maakt”, vertellen ze. “Ze zijn aardig. We fietsten, moesten schuilen voor de regen en vijf minuten later zaten we bij een boer aan de koffie.” Een ander voorbeeld: “We lopen naar Oldenzaal voor boodschappen. Zeggen ze daar dat ze onze spullen wel even naar het hotel brengen.”

En tenslotte: “Bij ons in Utrecht moet je eerst iets kopen om koffie te krijgen. In Twente krijg je eerst koffie.” Verder vinden ze de omgeving die ze bewandelen en befietsen elke keer opnieuw heel mooi. Met kerst komen ze weer.

DE LUTTE - Ria en Henry Vlasveld komen voor de 56e keer naar hotel 't kruisselt.
Volledig scherm
DE LUTTE - Ria en Henry Vlasveld komen voor de 56e keer naar hotel 't kruisselt. © Robin Hilberink

Oldenzaal e.o.