Twente krijgt eerste grote begraafplaats in de vrije natuur
DE LUTTE - Langs de oever van de Dinkel komt de eerste, grote begraafplaats in de vrije natuur van Twente. Boer Frans Zanderink is vergevorderd in gesprekken met de gemeente Losser om op die locatie honderden graven in de vrije natuur beschikbaar te stellen. Er is voldoende ruimte om honderden graven te delven.
René BeuneLaatste update:11-01-18, 07:52
Het zijn graven voor de eeuwigheid die na verloop van tijd niet meer als graf te herkennen zijn. Het enige herkenningsteken - een houten schijf - vergaat ook.
Deze ontwikkeling past in een toenemende vraag naar dit type eeuwige rustplaats. Pas zes jaar geleden ontstond de eerste natuurbegraafplaats in Nederland, inmiddels zijn er twintig en staan er zo'n tien op de rol.
Speciale plekken
De belangstelling voor deze manier van begraven heeft al geleid tot speciale plekken op de gemeentelijke begraafplaatsen in Haaksbergen - ruim 80 plekken - en Eibergen. Ook in Twekkelo, Diepenheim en Hellendoorn zijn ideeën voor een natuurbegraafplaats.
De zanger Gert Timmerman haalde eind vorig jaar het nieuws omdat hij zich liet begraven op de eerste natuurbegraafplaats van Nederland, Hillig Meer, in Eext. De eigenaar van deze begraafplaats, Bert Speulman, neemt ook het onderhoud in De Lutte straks voor zijn rekening.
Engeland
In de zomer lijkt het hier soms wel een attractiepark langs de Dinkel. Dat verandert straks, verwacht ik
Boer Frans
Het fenomeen natuurbegraafplaats is over komen waaien uit Engeland waar deze al dertig jaar bestaan. Nederland kent ook een brancheorganisatie (Brana), die regels heeft opgesteld waaraan elke officiële natuurbegraafplaats moet voldoen. Per hectare mogen slechts enkele tientallen graven worden ingericht, zodat de natuur zich snel kan herstellen.
Een deel van het terrein van Zanderink in De Lutte was in een heel ver verleden ook al in gebruik als graf. Bij graafwerkzaamheden in 1916 zijn urnen gevonden in een grafheuvel uit 500 voor Christus. Uit onderzoek bleek dat daar honderd graven lagen.
Boer Frans Zanderink hoopt dat mensen met meer respect over het terrein zullen lopen als het straks een begraafplaats is. "In de zomer lijkt het hier soms wel een attractiepark langs de Dinkel. Dat verandert straks, verwacht ik."
De kosten van het graf - eenmalig tussen de 3.500 en 4.500 euro - worden gebruikt voor natuuronderhoud.
Natuurbegraafplaatsen oogsten overigens niet bij iedereen applaus. Een belangenorganisatie wijst erop dat het begraven van mensen in de natuur schadelijk kan zijn voor het milieu. Metaal in protheses en resten van gebruikte medicijnen zorgen voor vervuiling.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.