Volledig scherm
© News United/Dennis Nengerman

Verdachte ‘nieuwjaarsmoord’ Losser naar Pieter Baan Centrum

LOSSER - Anela J. (44), de verdachte van moord die tijdens nieuwjaarsnacht in Losser plaatsvond, wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Dat hebben de rechters in Almelo maandagmiddag besloten. Rechter Venekatte en haar collega’s Huisman en Breukink ‘achten zich onvoldoende voorgelicht over de persoon van verdachte.”

De oorspronkelijk uit Bosnische afkomstige J. stak haar Poolse partner Damian Osip met een mes in de rug, hij overleed kort daarop. Dat gebeurde in de woning van het stel aan de Lepelaarstraat in Losser terwijl hun kinderen boven lagen te slapen. De woning van het stel was niet onbekend bij politie en hulpverleningsinstanties, politiemensen moesten meermaals ingrijpen als ruzies tussen J. en haar partner hoog opliepen.

Drankgebruik

Quote

Ik duwde hem weg en zei dat hij op moest houden. Hij bleef aandringen en werd hardhandig

Die ruzies gingen vaak gepaard met fors drankgebruik en daar was ook in de nieuwjaarsnacht sprake van. Op een zitting afgelopen juni zei J. dat haar partner tegen haar zin seks met haar wilde; ‘ik duwde hem weg en zei dat hij op moest houden. Hij bleef aandringen en werd hardhandig.” Toen dat niet lukte greep ze naar een mes. Ze zei niet meer te weten hoe en waar ze hem uiteindelijk met het mes raakte.

In juni werd ook duidelijk dat Anela J. zwaar getraumatiseerd raakte door de burgeroorlog in haar vaderland Bosnië. Ze zou er ook seksueel misbruikt zijn door hulpverleners. Als gevolg van dat trauma zou oud en nieuw voor haar elk jaar een hel zijn, het vuurwerkgeweld doet haar aan de burgeroorlog denken. Dat begreep Damian Osip volgens J. niet. Net zoals hij niet wilde luisteren toen ze met hem enkele voornemens wilde bespreken om in het nieuwe jaar de relatie te redden.

Verbijsterd

Advocaat Janbart Kalk is verbijsterd door de beslissing van de Almelose rechters. Anela J. werkte volgens hem tot nu toe goed mee met onderzoeken door gedragsdeskundigen en was zelfs al jarenlang in behandeling voor haar trauma bij een erkend psychiater. Er is meer dan voldoende informatie over J.. “Het verbaast me dat de rechtbank zich niet volledig voorgelicht acht.”

De Losserse gaf aan dat ze zich bij de beslissing van de rechter zou neerleggen. “Ik weet eigenlijk niet wat het Pieter baan Centrum precies is maar als u wilt dat ik er heen ga, dan doe ik dat wel.” Wanneer de rechtszaak verder gaat is niet duidelijk, een observatietraject in het PBC neemt bij elkaar al snel zo’n driekwart jaar in beslag. 

Oldenzaal e.o.