Volledig scherm

Visboer na 44 jaar van Losserse markt

LOSSER - De Enschedese vishandelaar Gerard Achterhuis is met pensioen. Hij heeft 44 jaar op de Losserse markt gestaan

Nog een paar keer zet Gerard Achterhuis het mes in een vis. De dieren worden vakkundig gefileerd door de marktkoopman. Even later maakt hij nog een praatje met enkele klanten. Ook deelt hij een bosje bloemen uit aan een vrouw. Bijna 200 heeft hij er weggegeven. Het is voor Achterhuis een bijzondere dag op de weekmarkt in Losser, deze laatste donderdag in augustus.


Na bijna 50 jaar gaat Achterhuis (65) met pensioen. De visverkoper uit Enschede stond bijna zijn leven lang elke donderdag in Losser. Hij zal er zijn gezicht in de toekomst nog wel eens laten zien. „Maar dan sta ik aan de andere kant van de kraam. Voor mij zit het er als marktkoopman nu op. Ik zal de markt missen, maar ik vind het ook fijn om met pensioen te gaan”, zegt hij.


Achterhuis hielp als tiener al mee met het verkopen van vis op de markten in de regio. Vishandel Achterhuis werd een begrip. Enkele jaren na de oprichting van de zaak door zijn vader Hennie mocht Achterhuis ook vis gaan verkopen in Losser. De visspecialist kreeg een plek op de Losserse weekmarkt. „Dat is 43 of 44 jaar geleden. Nooit was er reden om deze standplaats op te zeggen. Ik was er bijna altijd in Losser. Deze markt is gezellig, de mensen zijn gemoedelijk”, vindt Achterhuis.


In de beginjaren moest de kraam eerst opgebouwd worden voordat de visbakken op de tafels uitgestald konden worden. „We hadden van die houten kramen. Dat is wel nostalgisch. Tegenwoordig is het veel moderner. We rijden met een verkoopwagen het marktplein op en hoeven alleen maar de luifel open te doen.”

Ook was in die tijd het assortiment lang niet zo uitgebreid. „Gebakken vis, zoute haring, makreel, schol en schelvis: daarmee hield het wel zo’n beetje op. Maar de vraag is veranderd. Tegenwoordig moet het assortiment veel groter zijn. Er is ook vraag naar vis uit Zuid-Europa en andere werelddelen. De vraag is veranderd nadat steeds meer mensen verder weg op vakantie gingen. Kalamaris bijvoorbeeld hadden we vroeger niet, maar wordt nu wel verkocht. Andere nieuwe vissoorten zijn heek, zeeduivel en roodbaars uit IJsland. Ook naar zalmforel wordt veel meer gevraagd. Dat was vroeger vis voor rijke mensen, maar tegenwoordig eet iedereen zalmforel”, zegt Achterhuis.

Oldenzaal e.o.