De woensdagavond gevonden dode ooievaar.
Volledig scherm
De woensdagavond gevonden dode ooievaar. © Sander Wansing

Weer dode ooievaar bij De Lutte gevonden

DE LUTTE - Opnieuw is een dode ooievaar gevonden bij Wewwelstad  in de Lutte, een jaar nadat daar een volwassen soortgenoot werd doodgeschoten. „We laten onderzoeken of deze ook is neergeschoten,” zegt Sander Wansing van de Vogelwerkgroep Losser.

Wansing is van slag: „Ik zit al 25 jaar bij de werkgroep. Nooit gebeurde er wat met de ooievaars in Losser en nu opeens binnen een jaar gaan er drie dood op een afstand van nog geen 700 meter van elkaar.”

Wansing werd woensdagavond samen met de Dierenambulance ingelicht door een omwonende, die een dode ooievaar op een nest boven het spoor meende te hebben gezien. „Nadat ProRail de bovenleiding stroomloos heeft gemaakt, is-ie er afgehaald. Hij had een gat in de borst en bloedde nog”, zegt Wansing,  „maar of deze ook is neergeschoten weten we nog niet zeker.” De ooievaar had nog geen eieren of jongen in het nest.

Dutch Wildlife Health Centre

De ooievaar wordt donderdagmiddag opgehaald door het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC). De instelling die verboden is aan de Universiteit Utrecht doet onderzoek naar sterfgevallen van wilde dieren. Uit de sectie zal de doodsoorzaak moeten blijken. Vooralsnog houdt Wansing het op een ‘niet-natuurlijke doodsoorzaak’.

Aangezien het nest van de ooievaar dichtbij een stroomkabel was gaat de politie ervan uit dat het dier daarmee in aanraking is gekomen. ,,Voorlopig gaan wij ervan uit dat de ooievaar niet opzettelijk is gedood”, zegt een woordvoerder. „Maar mede met het incident van vorig jaar in het achterhoofd wachten wij het onderzoek af.”

Eén kogeltje

In de begin mei vorig jaar uit het nest geschoten ooievaar uit De Lutte is destijds één kogeltje gevonden . Een getuige had destijds drie schoten gehoord en gezien dat er vanuit een zilvergrijze Audi die geparkeerd stond achter een bosschage aan de Bentheimerstraat is geschoten. De zaak leidde tot veel ophef.

De ooievaar die vorig jaar dood aan de Wewwelstad werd gevonden.
editie alle       Foto Carlo ter Ellen  DTCT   CTE20190504
Volledig scherm
De ooievaar die vorig jaar dood aan de Wewwelstad werd gevonden. editie alle Foto Carlo ter Ellen DTCT CTE20190504 © Carlo ter Ellen DTCT

Zandhuizerweg

Wansing kreeg eerder deze week melding van een dode ooievaar op een nest aan de Zandhuizerweg in De Lutte. Het mannetje leek een natuurlijke dood te zijn gestorven. Een van de jongen was onder het gewicht van de dode ooievaar bezweken. Vier nog levende jongen zijn door Wansing naar de ooievaarsopvang in Herwijnen gebracht. „Ze doen het gelukkig hartstikke goed.”

Oldenzaal e.o.