Volledig scherm
Bennie Verbecke voor zijn, door giftige slib, verbrande akker © Annina Romita

Weilanden in Losser verbrand door giftig slib

LOSSER - Boer Bennie Verbecke vreest voor een schadepost tussen de 4000 en 5000 euro. Twee weilanden van hem en één van zijn buurman Gerard Elferink aan de Grensweg zijn compleet verbrand. Mogelijk door giftig slib. Achtergelaten door de Dinkel, die tien dagen geleden weer eens buiten zijn oevers trad.

De Dinkel stond hoog. Er verscheen een rare grijze film op het water. In de dagen daarna trok het water langzaam weg. Bij de weilanden hing vervolgens een ondraaglijke stank. Ook was er snel een grijze smurrie zichtbaar. De weilanden van Verbecke verbranden compleet. „Kan haast niet anders of er moet giftig slib zijn neergekomen”, denkt hij te weten.

Waterzuivering
"Volgens het Waterschap Vechtstromen komt de rotzooi uit Duitsland", zegt Bertus Poorthuis, die in een camper op het terrein van Verbecke woont. "Maar dat kan niet kloppen, want dan hadden andere oevers langs de Dinkel ook geel moeten zijn. Ik denk dat ze bij de waterzuivering iets fout hebben gedaan.”

Onderzoek
Verbecke heeft als bewijs voor de overlast ook nog een karaf - bijna zwart - water bewaard. Wethouder Marcel Wildschut is inmiddels op de hoogte gebracht van de verbrande weilanden. „Ik zal zorgen dat een van onze ambtenaren gaat kijken. Voor ons zijn de gevolgen nog wel te overzien. Voor de betroffenen ligt dat anders.”

Oldenzaal e.o.