Volledig scherm
Impressie van windmolens langs een snelweg. © Innogy Windpower

Wethouder Losser: ‘Zonder windmolens lukt energietransitie niet’

LOSSER -  Er moeten windmolens komen in Noord-Oost Twente, ook al kan dat nu door de status Nationaal Landschap op dit moment nog niet. Met alleen zonne-energie kunnen Losser, Tubbergen, Oldenzaal en Dinkelland onvoldoende duurzame energie opwekken. 

Martin Ruesink

Dat benadrukte wethouder Jaimi van Essen (D66) dinsdagavond in de commissie Ruimte van de gemeente Losser bij de bespreking van de startnota Regionale Energie Strategie Twente. Alle Twentse gemeenten zouden samen in 2035 1,5 TWh duurzame energie moeten opwekken.

Speelt Losser geen risicovolle bijrol in de Twentse omschakeling, vroeg Luc Westerhof (CDA) zich af als het niet in de regionale stuurgroep zit? Nee, vond Van Essen, wethouder Ben Blokhuis van Dinkelland zit namens heel Noord-Oost Twente in de stuurgroep. „Ben Blokhuis kent onze belangen zeker.”

Zonnedaken

Thomas Wildschut (VVD) vroeg zich af of een gemeente met weinig grond, zoals Oldenzaal, minder kan bijdragen in zonne-energie dan een grote gemeente als Losser? Het antwoord is ja. Van Essen: „Die opgave zien we als opgave voor Noord-Oost Twente breed. Dus als Oldenzaal geen ruimte heeft voor zonnedaken, vangen we dat samen op.”

Van Essen kan zich niet voorstellen dat er geen windmolens mogen komen. „Je kunt anderhalf terawattuur niet met alleen zonlicht realiseren. Ik heb indruk dat Gedeputeerde Staten dat ook beseffen”, zo antwoordde de wethouder op vragen van Luc Westerhof (CDA). 

Het provinciebestuur zal het verbod op windmolens vanwege de beschermde status van Nationaal Landschap dus moeten laten varen om de energiedoelen te halen. 

Gasnet

Inge Oort (Burgerforum) benadrukte dat haar oppositiefractie moeite heeft met het verplicht afkoppelen van het gasnet. „Hele wijken die van het gas af gaan, zonder dat duidelijk wordt of het betaalbaar is voor burgers, dat kan niet.”

Oldenzaal e.o.