Volledig scherm
De Anklojers laten van zich horen op het twaalfde Bokk'n & Bloazen Festival in Losser. © Lars Smook

Wie d'r Bie winnaar Bokk'n & Bloaz'n Festival in Losser

LOSSER - De twaalf editie van het Losserse Bokk'n & Bloaz'n Festival is zondag gewonnen door de Bornse blaaskapel Wie d'r Bie. Met bijna duizend bezoekers, drie podia en zeventien deelnemers heeft het 'gezelligste festival van Nederland' volgens de organisatie nu wel de top van zijn capaciteit bereikt.


De verleiding om het inmiddels stevig uitgedijde Bokk’n & Bloaz’n Kapellenfestival te beschouwen als een kleinere uitgave van het Toet’n & Bloaz’n Festival in Oldenzaal is groot. Toch gaat de vergelijking meteen al op alle fronten mank. Want, zoals mede-organisator Johan de Vries het verwoordt: „Bokk’n & Bloazen valt samen met de opening van het bokbierseizoen, terwijl Toet’n & Bloaz’n echt een feest is dat bij het carnaval hoort.”
De Vries is lid van De Skoemzoegers die net als de vijf andere Losserse kapellen buiten mededinging meedoen. Wat eveneens direct opvalt, is dat de invloeden van het Oktoberfest onmiskenbaar zijn, afgaand op de talrijke Knickerbockers, Jägerhoedjes en de vrolijk gekleurde Dirndl-jurken ‘woar de biggekes zo moi oawer’n zomp hen kiekt’, zoals één van de draagsters het plastisch verwoordt. Er is nog een ander groot onderscheid tussen de blaasfestivals in Losser en Oldenzaal. Johan de Vries rekent voor dat de maximale capaciteit van het nog relatief jonge festival na jaren van groei en bloei nu wel zo’n beetje is bereikt met een kleine duizend bezoekers, drie podia en zeventien deelnemende kapellen. In Oldenzaal bij Toet’n & Bloaz’n zoekt men juist naar nieuwe impulsen om de licht teruglopende belangstelling en de voorspelbaarheid een halt toe te roepen.

Lossers Kwartiertje
Dit jaar werd de twaalfde editie gehouden met de tweede en voorlopig ook laatste uitbreiding van het festival. Het nieuwste podium, treffend ’t Lossers Kwartiertje genaamd, is het domein van de Losserse kapellen die niet meedoen voor de prijzen om iedere zweem van partijdigheid uit te sluiten. In totaal twaalf kapellen van buiten Losser, afkomstig uit Twente en Gelderland, laten zich wel beoordelen door een strenge jury op aandachtspunten als muzikaliteit, presentatie, repertoire en algehele performance. Volgens Johan de Vries is dit wedstrijdelement voor de meeste kapellen een bewuste keuze: „Veel kapellen zien het als een mooi evenement om tijdens de repetities naartoe te werken. Ze vinden het leuk zichzelf te vergelijken met andere kapellen. Ook de spanning van een festival speelt mee.”

Uitslag: 1. Wie d’r Bie (Borne), 2. De Hijskraan (Oldenzaal), 3. Blaanke Bössels (Oldenzaal). 4. Valse Loch (Beltrum), 5. Ditist (Bornerbroek), 6. La Dolce Vita (Weerselo), 7. Free Style Herrie Kapel (Druten), 8. Sputterkearls (Oldenzaal), 9. Slipgevaar (Ootmarsum), 10. Melomanie (Rossum). De Bokkepoot was voor La Dolce Vita.

Oldenzaal e.o.

poll

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

  • Goede zaak, roken moet je zoveel ontmoedigen (40%)
  • Betuttelend, buiten maak ik zelf wel uit waar ik rook (52%)
  • Hebben ambtenaren tijd om te roken dan? (8%)
836 stemmen