Volledig scherm
PREMIUM
Van links af: Anne Vloothuis (begeleider dagbesteding) en de cliënten Rita Bouwman, Loes Vaanholt, Halun Kurt, Truus Visser, Huub Roetgering en Lisette Veldscholte in de GildeHof, de winkel en kunstuitleen die deze maand 25 jaar bestaat. Het kunstwerk op de toonbank is gebruikt voor de uitnodiging voor het interne jubileumfeest. © Frans Nikkels

Winkel en kunstuitleen GildeHof in Losser 25 jaar: ‘Wat ze hier doen is zó puur’

LOSSER - Het vrolijke verlengstuk van alle ateliers op het terrein van zorginstelling LosserHof. Zo staat cadeauwinkel en kunstuitleen GildeHof te bpel. Deze maand viert de GildeHof z’n 25-jarig bestaan. „Wat cliënten hier maken is zó puur.”

Anne Vloothuis (56) laat de cliënten van GildeHof, de cadeauwinkel en kunstuitleen van de LosserHof, soms ‘door boeken reizen’. Mooie boeken met prachtige foto’s van verre oorden, dieren, landschappen, noem maar op. Niet om die foto’s na te tekenen of te schilderen, maar om inspiratie op te doen. Dat werkt erg goed, zo blijkt. Als de boeken allang weer op de plank liggen, blijven de afbeeldingen rondcirkelen in de hoofden van de deelnemers aan de dagbesteding. Die maken dan de mooiste, fantasierijke kunstwerken. De maakt er meerdere op een dag, een ander maakt er in een half jaar één. De overeenkomst? Dat wat ze maken is echt. „Zó puur”, vertelt Vloothuis. „Ze kunnen ook niet anders.”

Oldenzaal e.o.