Volledig scherm
“Naar alle waarschijnlijkheid gaat het dus om dezelfde wolf als twee jaar geleden” © Tubantia

Wolf in Beuningen afkomstig uit Oost-Duitsland

BEUNINGEN – De wolf die begin september door een boer in Beuningen bij Denekamp is gesignaleerd, is afkomstig uit een roedel in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern in het voormalige Oost-Duitsland. Dit blijkt uit DNA-onderzoek van Onderzoeksinstituut Wageningen Environmental Research (Alterra) in opdracht van de provincie Overijssel.

De ‘Beuninger wolf’ is de derde in ruim honderd jaar die Nederland aandoet. De eerste werd in 2014 door jagers gesignaleerd in de omgeving van Agelo en Ootmarsum; vorig jaar liep er enige tijd een wolf rond in Drenthe en Groningen.

DNA-profiel
Het DNA-profiel van de wolf in Beuningen is vergeleken met profielen van wolven die het Duitse instituut Senkenberg beheert. Daaruit blijkt dat de - vrouwelijke - wolf, oorspronkelijk afkomstig is uit de zogeheten Uekermünde-roedel in Mecklenburg-Vorpommern.

Dit dier is eind augustus waargenomen ten oosten van Nordhorn en daarna begin september bij Beuningen. Of het dier al langere tijd verbleef of verblijft in de regio Nordhorn is volgens Harry te Walvaart van de provincie vooralsnog lastig te zeggen. Hij is wel verrast dat de wolf van zover komt. De afstand tussen Mecklenburg-Vorpommern en Beuningen is circa 600 kilometer.

'Meer wolven'
Sinds 2000 komen er weer wolven in Duitsland voor. Ook in andere delen van Europa maakt de wolf een comeback. Dat is mede te danken aan het Europese Natuurbeleid waar ook Overijssel invulling aan geeft. Het is dan ook aannemelijk dat wolven in de toekomst vaker Overijssel en andere grensprovincies aan zullen doen.

Voorbereid op terugkeer
De wolf is in Europa en Nederland een beschermd dier. De provincies zijn volgens Te Walvaart goed voorbereid op de (terug)komst van de wolf. Hierover zijn heldere afspraken gemaakt. “Zolang het dier natuurlijk gedrag vertoont en schuw is, is het niet nodig actie te ondernemen. Wolf en mens kunnen goed samenleven.”

Oldenzaal e.o.

poll

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

Losser wil het roken ook buiten het nieuwe Kulturhus verbieden

  • Goede zaak, roken moet je zoveel ontmoedigen (42%)
  • Betuttelend, buiten maak ik zelf wel uit waar ik rook (50%)
  • Hebben ambtenaren tijd om te roken dan? (8%)
938 stemmen