bord plaatsnaam beuningen
Volledig scherm
bord plaatsnaam beuningen © DG

Zorgen over verval van boerderij in Beuningen

BEUNINGEN - Inwoners van Beuningen maken zich zorgen over het verval van de boerderij aan de Paandersdijk 9 in hun dorp. Het CDA deelt die zorg en stelt vragen.

De gebroeders Anton en Hans Austie verkochten de karakteristieke boerderij met opstallen (schuren, ligboxenstal) en tientallen hectare grond aan de provincie Overijssel. 'Zwolle' verhuurt de boerderij tijdelijk om te voorkomen dat die wordt gekraakt. Beuningen ziet de omgeving en de boerderij snel verpauperen.

Natura 2000-gebied

Volgens CDA'er Luc Westerhof hebben de broers Austie behalve de gebouwen 60 hectare grond verkocht. Ongeveer de helft daarvan ligt rond de boerderij, de rest verspreid over het gebied. Een flink deel van de grond ligt in Natura 2000-gebied. De provincie was in eerste instantie alleen geïnteresseerd in aankoop van de natuurgrond, maar dat was voor de Austie's geen optie. Uiteindelijk verkochten ze het hele bedrijf met de omringende grond aan de provincie en gingen ze verder boeren in het Drentse Dalen.

Onderhoud plegen

Het CDA vraagt het college om de provincie op de hoogte te stellen van het verval en te vragen onderhoud te plegen. Verder oppert de partij de Rood voor Roodregeling aan te passen. Westerhof: "De boerderij blijft daar staan, maar de omliggende gebouwen worden waarschijnlijk gesloopt. In plaats van op de vrijkomende ruimte bij de boerderij vervangende nieuwbouw te plegen, zou het mooi zijn om in de kern huizen voor starters te bouwen. Daar is behoefte aan en bovendien voorkom je dan verdere verstening van het buitengebied."

Het college antwoordt dat het op korte termijn in gesprek gaat met de provincie. De regeling maakt herbouw elders niet mogelijk, aldus het college, dat belooft de vinger aan de pols te houden.

Oldenzaal e.o.