Boven het maaiveld: boerderij van hout in De Lutte
Varianten op de aloude boerderij zie je steeds vaker op het platteland. In De Lutte staat er eentje van hout.
Delen per e-mail
Het kan eigenijk niet missen. Rijdend over een van de mooiste weggetjes van Twente, kom je er vanzelf langs. Vanaf De Lutte de weg op naar Beuningen, en dan een paar honderd meter achter het ook al volledig in semi-agrarische stijl gebouwde Bloemenbeek, ligt de boerderij prominent in de berm van de weg. Geen twijfel mogelijk wat er hier door de ontwerper is beoogd. In de architectuur van het Twentse platteland domineren nog altijd de wetten van de boerderij.
Je ziet ze veel tegenwoordig: boerderettes, of woonhuizen in de stijl van een boerderij of Saksische schuur. Ze staan meestal op de plek van oudere boerderijen. De regelgeving op het platteland laat ook niet veel andere opties open. Wie wil bouwen in het landschap, moet zich houden aan de grondvorm van het aloude boerenhuis.
Over de schoonheid van de Saksische boerderij hoeft geen misverstand te bestaan. Die is, in al zijn eenvoud, ongeëvenaard. Iets anders is het om ze in deze tijd nog steeds te bouwen. Architectonische nostalgie leidt op het platteland tot karikaturen en misbaksels waarmee je als buitenstaander liever niet wordt geconfronteerd, ook al zijn ze wellicht met de beste intenties gebouwd.
De nieuwe boerderij in De Lutte is de zoveelste variant op het oude agrarische thema. Hoewel het ook helemaal geen boerderij is, is er wel nadrukkelijk gekozen voor de vorm van een boerderij, en nog wel in drievoud.
Drie gekoppelde bouwwerken vormen samen een geheel dat met zijn volledig houten bekleding oogt als een reusachtige graanschuur in het Wilde Westen. In de twee grootste delen is een zuivelfabriekje gevestigd, in de kleinste een winkel. De naam van het complex, RawMilk, versterkt nog eens de sfeer van cowboys en op de prairie huizende runderen en buffels.
In het prachtige landschap tussen De Lutte en Beuningen misstaat het bouwsel eigenlijk volledig. De gevels en muren van houten planken, de grijze daken met zonnepanelen, de doodse parkeerplaats aan de voorzijde en de aangrenzende boerenwoning: ze vallen volledig uit de toon in dit deel van Twente, dat het juist van zijn authenticiteit moet hebben.
Het platteland van de regio hongert naar nieuwe inzichten en creativiteit. Architectuur moet van vandaag zijn, niet van gisteren. Nog meer nep-boerderijen zoals in De Lutte en er gaat echt iets verloren van de stille schoonheid die ooit de kracht was van het Twentse platteland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Maaiveld Pittoresk hofje in historische verpakking: Poetengraadhof in Haaksbergen
HAAKSBERGEN - In Haaksbergen verrees een pittoresk hofje in historische verpakking. Kabouterdorp in De Veldmaat. -
PREMIUM
maaiveld Woonhuis in pakhuisstijl een hoogtepunt in Haarle
HAARLE - Ooit lag er een molen. Nu een woonhuis in pakhuisstijl, voorlopig hoogtepunt in de architectuurgeschiedenis van Haarle. -
Stadscampus Saxion: Vier blokken, één gebouw
Het is misschien wel het mooiste deel van de stad. Statige villa’s, hoge bomen, oude gebouwen. Hier is het centrum nabij en lonkt, met het station om de hoek, de grote wereld buiten. -
Maaiveld | Wonen in een heuvel
Het huis zou het landschap verstoren en de toegestane hoogte overschrijden. Bouwen in het buitengebied valt niet altijd mee, ondervond ook architect Frank Vijftigschild van Maas Architecten in Lochem. Daarom verzon hij een even eenvoudige als creatieve oplossing voor zijn huis aan de Schipbeek bij Diepenheim: hij ging ondergronds. -
PREMIUM
Zelf ontworpen ‘zwarte doos’ is goed voor Architectuurprijs Achterhoek
GROENLO - Architect Erik Wamelink ontwierp zijn eigen huis in Groenlo. Het leverde hem deze week de Architectuurprijs Achterhoek op.
-
Luciferdoos van steen en glas
De ontwerpers zelf noemen het een luciferdoos. Afgezien dan van de lucifers lijkt die vergelijking aardig te kloppen. Het huis dat vlak voor de bebouwde kom van Hengevelde opdoemt, langs de weg naar Bentelo, ligt als een platte doos in het landschap. Wie er langskomt, kijkt vanzelf opzij. Moderne architectuur op het platteland springt nog altijd meer in het oog dan in de grote stad. -
Remmen los voor fietsflat in Hengelo
Elders hebben ze stallingen, maar Hengelo heeft een fietsflat. Het bouwwerk met de omvang van een parkeergarage ging gisteren open. -
PREMIUM
De vele levens van textielfabriek Het Jannink in Enschede
ENSCHEDE - Eerst fabriek, toen museum en nu gezondheidscentrum. Rijksmonument Het Jannink in Enschede verandert vaak.