Volledig scherm
Foto: Leon Brokers

Boven het Maaiveld: een toeter van staal langs de A1 bij Hengelo

HENGELO - Hij valt niet te missen: de uitkijktoren van staal langs de A1 bij Hengelo. Een nieuw hoogtepunt in de historie van de stad.

Wie Hengelo op de A1 passeert, zal de semi-Italiaanse stadhuistoren niet zien, maar met een beetje geluk wel de toren die er ter hoogte van het Weusthag opdoemt in het landschap. Hoog en slank staat hij in de berm: een ruim 20 meter hoge zuil van roestig staal, opgericht ter meerdere eer en glorie van een stad die een extra blikvanger nog altijd heel goed kan gebruiken.

Verwijzing naar verleden
Hij staat er al enige tijd, maar juist nu - in de herfst- valt hij op. Met z’n roestkleurige buitenkant gaat hij bijna als vanzelf op in de herfstkleuren van de bomen in de directe omgeving. Dat de metalen constructie ook een verwijzing is naar het verleden van Hengelo als metaalstad, moet je als toevallige passant maar net weten.

Deze markante uitkijktoren ontleent zijn kracht niet aan z’n symboliek, maar aan zijn krachtige vorm en nu al vanzelfsprekende aanwezigheid in het landschap rondom de Torenlaan, de straat die al zo heette voordat de toren er stond.

Eenheid
Bij het ontwerp werkten diverse partijen samen: een architecten bureau (Marko Matic van IAA uit Enschede), een scheepsbouwer (Royal IHC uit Kinderdijk) en een ingenieursbureau (ABT uit Velp). Gezamenlijk bedachten zij een slanke, rechtopstaande toeter die voor een verbinding moet zorgen in het letterlijk gespleten stadspark rondom de A1. Dit park, vernoemd naar het aloude Weusthag, was ooit een eenheid, maar valt nu in twee delen uiteen. Wie de toren beklimt, kan hoog boven het voorbijrazende verkeer op de A1 in ieder geval nog iets van de eenheid beleven die hier verloren ging.

Origineel
Het oprichten van de toren is een origineel idee. De uitvoering - met zestien grote platen van cortenstaal - is dat zo mogelijk nog meer. Via een stalen wenteltrap met 95 treden loop je omhoog. Door het transparante karakter van het stalen omhulsel is de beleving voor bezoekers optimaal. In de geperforeerde stalen platen zit een bladmotief. Kleine en grotere openingen bieden, net als in een echte toren, voortdurend uitkijkjes naar de omgeving.

Uitzicht
Het uitzicht boven is fraai, zeker op heldere dagen. Bovenop de toren ligt een plateau met een stalen hek. Je ziet er de kerktorens van Borne en Deurningen, bedrijventerrein Westermaat en het lint van de A1 die als een liniaal door het landschap snijdt in de richting van Duitsland. Een echte functie heeft het bouwwerk niet. Op internet staat het vermeld als toeristische attractie, wat het ook zeker is. Kijken vanuit de hoogte: dan verandert zelfs een grijze stad als Hengelo in een aantrekkelijk toeristenoord.

Volledig scherm
Foto: Carlo ter Ellen
Volledig scherm
Foto: Carlo ter Ellen