Volledig scherm
© Lars Smook

Brug of lichtobject? De Egbert Gorterbrug in Almelo is het allebei

ALMELO - Eerst was er alleen het stoplicht, nu dus de brug. In Almelo is eindelijk weer eens iets te doen. Alleen al een voorstel voor passende verlichting van de nieuwe Egbert Gorterbrug op religieuze feestdagen, inclusief de islamitische, leidde tot de inmiddels bijna voorspelbare commotie in het Nederland van na Pim Fortuyn.

Zelfs PVV-voorman Geert Wilders bemoeide zich met de kwestie . Einde discussie, einde feestverlichting. Een gekleurde Almelose brug op het Suikerfeest bleek voorlopig nog een brug te ver.

Gelukkig was er bij alle verliezers ook nog een winnaar: de brug zelf. Zichtbaar voor iedereen en 's nachts stralend als een blauw licht in de Almelose duisternis ligt hij op zijn plek. Nog niet helemaal zo beroemd als het stoplicht van Herman Finkers, maar inmiddels wel een aardig eindje op weg.

Plek 1

In het waterarme Twente staat hij dan ook met stip op 1. Nergens tussen Dinkel en Regge ligt er een brug die qua uitstraling en vormgeving vergelijkbaar is met de Egbert Gorterbrug in Almelo.

De plek in het centrum, globaal tussen het wit van het gemeentehuis en het blauw van de rechtbank, zal die reputatie alleen nog maar versterken. Ondanks de bescheiden schaal en de opvallende gebouwen in de omgeving, trekt hij de aandacht.

Niet alleen vanwege de nachtelijke verlichting, maar ook omdat je in een stad als Almelo misschien wel helemaal geen water verwacht. Dat de stad grote plannen heeft als waterstad van het oosten, wordt je met dit even ludieke als karakteristieke ophaalbruggetje op een hele simpele manier duidelijk gemaakt.

Folly

Wat blijft is de vraag of er eigenlijk wel sprake is van een brug. 'Folly', een nutteloos bouwwerk, is wellicht een betere term voor deze ophaalbrug, die in werkelijkheid helemaal geen ophaalbrug is, maar een veredeld lichtobject. Duizenden ledlampjes verlichten van binnenuit de twee staanders en hefbomen die je van afstand al ziet.

Het in drieën verdeelde brugdek zullen ze echter nooit omhoog tillen. Wat ingenieursbureau Royal Haskoning ontworpen heeft, is slechts illusie: de brug waarvan alle gelovigen van Waterstad Almelo hopen dat hij ooit in Almelo zal komen.

Of het ooit zover komt, is - zoals wel vaker in- Almelo - afwachten. Voorlopig moet de stad het doen met dit exemplaar, dat misschien nog wel leuker is dan een echte brug. Wit overdag, maar 's nachts verlicht in alle mogelijke kleuren bij elke mogelijk feest, behalve dan het Suikerfeest. Een nieuw baken in een stad waarvoor na alle commotie eigenlijk nog maar één naam geschikt is: de Geert Wilders Brug, de hoop van feestend Almelo.

Volledig scherm
© Annina Romita