Volledig scherm
© Christian van der Meij

De Markthal in Rheine is net zo bijzonder als die in Rotterdam

RHEINE - Na Rotterdam heeft nu ook Rheine, vlak over de grens bij Oldenzaal, een Markthal. De makers zijn dan ook dezelfde, net als het eindresultaat. Dat is overrompelend.

Dierentuin, partnerstad van Borne, klooster Bentlage: dat weten we van Rheine. Veel is het niet, maar genoeg om er toch minimaal één keer in je leven geweest te zijn.

Toch wacht bezoekers van de Duitse stad aan de Ems sinds kort een aangename verrassing. Die zit verstopt in een op zichzelf tamelijk anoniem winkelcentrum, maar dat maakt de sensatie van het interieur er wellicht alleen maar groter op. Wie nietsvermoedend de auto parkeert in de belendende parkeergarage en via de roltrappen afdaalt in de hoge ruimte van het winkelcentrum zelf, wordt letterlijk overrompeld.

Imponerend
De Ems Galerie, zoals het recent geopende complex heet, is van binnen een imponerend gebouw. Dat komt niet alleen door de hoogte en het grote glazen dak van de winkelgalerij, maar vooral door de drie kolossale plafonds van de Nederlandse kunstenares Margriet Smulders van Mothership, de makers van onder meer de al even spectaculaire Markthal in Rotterdam, ontworpen door architectenbureau MVRDV en kunstenaars Arno Coenen en Iris Roskam.

De Ems Galerie doet bij de eerste aanblik ook sterk denken aan het Rotterdamse voorbeeld, al is er hier geen sprake van een halfrond dak en een doorlopende reeks voorstellingen. Wat beide plekken bindt, is de uitbundigheid in kleur en de ongebreidelde fantasie van de kunstenares. Het resultaat is af en toe op het kitscherige af, maar de strakke, redelijk neutrale architectuur in Rheine laat dat ook toe. Wat normaal gesproken een doorsnee winkelcentrum zou zijn, krijgt opeens de allure van een kerk of paleis.

Plafond
Ruim 500 vierkante meter plafond leverde Smulders af. Een gigantisch oppervlak, verdeeld in drie grote panelen, die gezamenlijk het verhaal vertellen van de Ems die parallel aan de Galerie door het centrum van Rheine stroomt.

Blauw voert de boventoon in wat op het eerste gezicht schilderingen lijken, maar in werkelijkheid fotowerken zijn. Wie omhoog kijkt, ziet een bonte fantasiewereld van planten, bloemen en dieren. Hoog boven de gebruikelijke riedel winkels als de Mediamarkt , Jack & Jones en Hunkemöller, verheft zich een hemel die je inderdaad bijna doet vergeten dat je wel degelijk in een hypercommercieel en verder zeer gelikt winkelcentrum staat. Mooi in Rheine, is het licht dat door het omringende glazen dak naar binnen valt. De plafonds lijken mede hierdoor te zweven, als luchtspiegelingen boven de massa die beneden door de enorme hal loopt. Waterpartijen met verlichte fonteintjes en verlichte roltrappen versterken daarbij nog de ruimtelijke illusie vanaf de begane grond.

„Ins Blaue hinein träumen” noemde Smulders haar sprookjespaleis aan de Ems. Eenmaal omhoog kijken en je beseft dat ze gelijk heeft gehad.

Volledig scherm
© Christian van der Meij
Volledig scherm
© Christian van der Meij
Volledig scherm
© Christian van der Meij
Volledig scherm
© Christian van der Meij
Volledig scherm
© Christian van der Meij