Volledig scherm
© Frans Nikkels

Enschedese wijk Velve-Lindenhof onder de schemerlamp

Het is het ultieme symbool van gezelligheid. Bloemvaas, badjas, bitterballen, bakkie koffie, barbecue: niets weegt qua gezelligheid op tegen de schemerlamp, het traditionele middelpunt van de huiskamer in het tijdperk van de elektriciteit.

Veel Hollandser kan het waarschijnlijk ook niet worden. Hoewel de schemerlamp als onderdeel van het interieur universeel is, is de Nederlandse huiskamer bij uitstek het decor waarin het zowel geprezen als gehate lamptype het beste gedijt. Liedjes en tv-programma’s lijken dat te bevestigen. Scheldwoorden eveneens. Nederland is vermoedelijk het enige land ter wereld waar kaalhoofdigen als voetballer John Metgod jaren geleden tijdens de warming-up in het stadion al werden toegezongen als schemerlamp.

Schemerlamp
Kunstenaar Ivo van Baar uit Rotterdam komt de eer toe de unieke waarde van de schemerlamp als bron van gezelligheid voor de buitenwereld te hebben ontdekt. Trakteerde hij een paar jaar geleden zijn eigen Rotterdamse wijk Charlois al op een paar schemerlampen, ook de Enschedese wijk Velve-Lindenhof mag zich sinds kort verheugen in de aanwezigheid van een drietal door Van Baar gemaakte outdoor-lichtobjecten in oud-Hollandse stijl. De schemerlamp als symbool van saamhorigheid en familiegevoel in een voormalige Vogelaarwijk.

In Enschede staan ze in het hart van de wijk. Rijen aaneengesloten, met houten planken betimmerde prairiehuizen omringen aan vier kanten het pleintje waarop ze staan. Redelijk dicht op elkaar, in het midden van een licht golvend plantsoen met boompjes, een bank en een kunstwerk dat doet denken aan een moderne versie van de totempaal.

Huiselijkheid
Dat ze er gekomen zijn, is te danken aan het initiatief van enkele buurtbewoners. Alleen dat al is een reden om hun aanwezigheid te waarderen. Vooral ’s avonds, als ze hun schemerachtige licht verspreiden, doorbreken ze op een plezierige manier de monotonie van het houten huis dat deze wijk domineert. Een sfeerloos, onbetekenend pleintje wordt dan zo waar feeëriek. Hier, onder de schemerlamp, kan de jeugd zich verzamelen in de huiskamer van de wijk. De voorstellingen, uitgespaard in de lampenkappen, stralen dat ook letterlijk uit. Spelende kinderen, een picknicktafel, een kinderwagen. Beelden die de huiselijkheid alleen nog maar versterken.

Je zou ze als een vorm van humor kunnen zien, deze schemerlampen. Het is ook een buitengewoon grappig tafereel zo opeens in een verder doodstille buurt. De kennelijk breed gevoelde behoefte aan warmte en gezelligheid, uitgedrukt in een schemerlamp: als de lampen van Ivo van Baar ooit dat teweegbrengen wat ze uitstralen, dan wordt het wellicht toch nog gezellig in Velve-Lindenhof.

Volledig scherm
© Frans Nikkels
Volledig scherm
© Frans Nikkels