Luciferdoos van steen en glas
De ontwerpers zelf noemen het een luciferdoos. Afgezien dan van de lucifers lijkt die vergelijking aardig te kloppen. Het huis dat vlak voor de bebouwde kom van Hengevelde opdoemt, langs de weg naar Bentelo, ligt als een platte doos in het landschap. Wie er langskomt, kijkt vanzelf opzij. Moderne architectuur op het platteland springt nog altijd meer in het oog dan in de grote stad.
Delen per e-mail
De bouw van bijzondere huizen in het buitengebied heeft sowieso een grote vlucht genomen de laatste jaren. De versoepelde regelgeving rond de bebouwing van voormalige boerenerven en de komst van een reeks nieuwe landgoederen heeft daar alles mee te maken. Vroeger heerste op het platteland de monocultuur van het neosaksische boerenhuis, maar nu zie je steeds meer voorbeelden van moderne architectuur op het Twentse platteland.
Strak
De villa in Hengevelde is een streng ogende villa, gebouwd op een heldere plattegrond. Rechte lijnen en rechte hoeken domineren. Alleen de ronde opening in de carport, die uiterst links de woning van voor naar achter doorboort, valt uit de toon. Onder het platte, met mos bedekte dak is de hoogte overal hetzelfde. Pittoreske toevoegingen als een fleurig pannendak zijn doelbewust achterwege gelaten in dit strakke spel van horizontale en verticale lijnen.
Luciferdoos
Het huis is een ontwerp van de jonge Twentse architect Robert ten Dam en zijn team. De principes van het Nieuwe Bouwen vormden zijn uitgangspunt, maar wel met eigentijdse materialen. In deze villa gaat het om licht en ruimte, om transparantie die bijna volledig is. Als je dit ontwerp al wilt vergelijken met een luciferdoos, dan is het een doos waar je dwars doorheen kunt kijken en die zelfs voor buitenstaanders nauwelijks geheimen kent.
Lichtwerking
Het grootste deel van de voorgevel is van glas. Stenen muurvlakken onder en boven vormen een lijst rond de glaswand die je vanaf de straatzijde ziet. Het huis ligt iets boven het maaiveld, waardoor de uitstraling letterlijk en figuurlijk nog wordt verhoogd. Een grote, open patio in het midden garandeert dat de lichtwerking tot in de uiterste hoeken optimaal blijft. Houten en stenen muurvlakken aan de zijkanten en de achterzijde geven aan waar de meer private ruimten van het huis zich bevinden.
Aanwinst
Voor het dorp Hengevelde fungeert het nieuwe huis als een welkom uithangbord. Het ligt op een prominente plek, zichtbaar voor iedereen, tussen oudere huizen die opeens gedateerd aandoen. Nieuwe architectuur op oude grond: het idee is zo simpel, en het blijft een uitstekend recept voor een nieuwe generatie woonhuizen die een aanwinst zijn voor het platteland.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMBoven het maaiveld
Het leven is terug in de oude nieuwe fabriekshal van Ter Kuile
ENSCHEDE - Een oude fabriekshal van Ter Kuile kreeg een tweede leven. Als Gebouw Zuid van de Performance Factory, het hippe middelpunt van het Polaroid-terrein in Enschede. -
Botenhuis in het bos
Het ruikt er naar hout. Alleen het geluid van een kleine waterval bij de sluis in de Buurserbeek verstoort de stilte. Hier, onder hoge bomen, ligt sinds kort een van de opmerkelijkste botenhuizen van Nederland. De jonge Amsterdamse architect Sybren de Graaf maakte het ontwerp, het eerste project van het door hem opgerichte architectenbureau Dynck. -
PREMIUMmaaiveld
Woonhuis in pakhuisstijl een hoogtepunt in Haarle
HAARLE - Ooit lag er een molen. Nu een woonhuis in pakhuisstijl, voorlopig hoogtepunt in de architectuurgeschiedenis van Haarle. -
Maaiveld
Nieuwbouw Kalanderstraat echte eyecatcher in centrum Enschede
-
Maaiveld | Nieuwe Twickel College is de tijdelijkheid voorbij
Toparchitect Herman Hertzberger ontwierp in Hengelo een nieuw schoolgebouw. Met een overdekt plein als brandend middelpunt.
-
Stadscampus Saxion: Vier blokken, één gebouw
Het is misschien wel het mooiste deel van de stad. Statige villa’s, hoge bomen, oude gebouwen. Hier is het centrum nabij en lonkt, met het station om de hoek, de grote wereld buiten. -
PREMIUMBOVEN HET MAAIVELD
De rotondes van Ruurd Hallema in Rijssen
RIJSSEN - In Rijssen zijn nogal wat rotondes. En bijna allemaal hebben ze een kunstwerk van Ruurd Hallema. -
PREMIUMOPINIE
Is vloeken echt zo slecht of zit er ook een mooie kant aan?
ENSCHEDE - Vloeken mag niet van de Bond tegen Vloeken. Is dat dan echt zo slecht? Of zit er ook een mooie kant aan?