Maaiveld | Groot in Klein Driene
Ooit was het een snel verouderende nieuwbouwwijk, nu een stukje stad dat al voorzichtig solliciteert naar de eeuwigheid. Dat het kan verkeren met de waardering van naoorlogse architectuur, bewijst de Hengelose wijk Klein Driene. Tien jaar geleden werd er nog gedacht aan sloop, maar inmiddels wordt er op grote schaal gerenoveerd. De architectuur van de Wederopbouw behoort anno 2016 tot het cultureel erfgoed, niet alleen in Hengelo maar in heel Nederland.
Delen per e-mail
De wijk onderscheidt zich nog steeds van vergelijkbare wijken die er in de jaren vijftig in Twente werden gebouwd. Klein Driene is kleinschalig en groen, heeft een heldere opzet en voegt zich naadloos in de structuur van de stad. Hoge en lage woningen wisselen elkaar op een prettige wijze af.
Renovatie
Een rond kerkgebouw in het midden fungeert als de natuurlijke scharnier in een plattegrond van kaarsrechte stroken en lijnen. De renovatie is een kwestie van de lange adem en veel geld. Beetje bij beetje wordt de wijk, gebouwd tussen 1951 en 1958, onder handen genomen en bij de tijd gebracht.
Alleen al dit jaar ondergaan 172 woningen een facelift. Niet alleen de binnenkant (keuken,sanitair, verwarming) maar ook de buitenkant wordt aangepakt. Kleine Driene moet over een paar jaar klaar zijn voor een toekomst die de wijk lange tijd helemaal niet meer leek te hebben.
Traditionele delen
Het renovatieproces speelt zich af in de oudste, meer traditionele delen van de wijk. De straten heten er nog steeds naar beroemde componisten, maar ze ogen weer als nieuw. Zelfs de grote etagewoningen van drie hoog met de grote portieken werden zodanig verbouwd dat je zou zweren dat ze gisteren zijn gebouwd. Hier en daar ook is er sprake van volledige nieuwbouw, al blijft dat tot enkele plekken in de wijk beperkt. De gewone eensgezinswoningen, met hun nieuwe kozijnen en nieuwe portieken, zouden in een betere Vinex-wijk niet misstaan. Ze liggen in lange rijen tussen de hoogbouw, vaak in dezelfde straat of aan hetzelfde plantsoen.
Jaren vijftig
Toch is en blijft het onmiskenbaar dat het hier gaat om een wijk uit de jaren vijftig. De opzet en architectuur laten ook geen andere conclusie toe, ook al is de metamorfose op sommige plekken behoorlijk ingrijpend. Het siert de plannenmakers dat zij het verleden met een zekere vrijheid benaderd hebben en niet als onaanraakbaar erfgoed onder een glazen stolp. Het verleden, en zeker het recente verleden zoals in Hengelo, heeft alleen toekomst als het een normaal en levendig onderdeel is van de wereld van vandaag.
In Klein Driene lijkt die missie te gaan slagen. Volgend jaar, als de renovatie is afgerond, heeft Hengelo er weer een authentiek stukje stad bij: een kleine wijk die terecht een beetje groot lijkt te worden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brug of lichtobject? De Egbert Gorterbrug in Almelo is het allebei
ALMELO - Eerst was er alleen het stoplicht, nu dus de brug. In Almelo is eindelijk weer eens iets te doen. Alleen al een voorstel voor passende verlichting van de nieuwe Egbert Gorterbrug op religieuze feestdagen, inclusief de islamitische, leidde tot de inmiddels bijna voorspelbare commotie in het Nederland van na Pim Fortuyn. -
Maaiveld | Nieuwe Twickel College is de tijdelijkheid voorbij
Toparchitect Herman Hertzberger ontwierp in Hengelo een nieuw schoolgebouw. Met een overdekt plein als brandend middelpunt. -
Oorlogsmonument in Twenterand; een wonderlijke steenklomp
Een oorlogsmonument zit vaak vol clichés. Zo ook het beeld bij het gemeentehuis van Twenterand, in Vriezenveen. -
Boven het Maaiveld: Oude kerk in Enschede, nieuw begin
Het kerkje ligt op een plek waar je het niet verwacht. Weggestopt in een Enschedese woonwijk, tussen volkstuintjes, oude huizen en hoge bomen. Hier, vlakbij het spoorlijntje naar Glanerbrug, bouwde de hervormde gemeente in 1928 een nieuw kerkgebouw. Geen grote gebedsruimte, maar een charmant, bakstenen kerkje met een torentje dat al even bescheiden is als het kerkgebouw zelf. -
Maaiveld | Wonen in een heuvel
Het huis zou het landschap verstoren en de toegestane hoogte overschrijden. Bouwen in het buitengebied valt niet altijd mee, ondervond ook architect Frank Vijftigschild van Maas Architecten in Lochem. Daarom verzon hij een even eenvoudige als creatieve oplossing voor zijn huis aan de Schipbeek bij Diepenheim: hij ging ondergronds.
-
Botenhuis in het bos
Het ruikt er naar hout. Alleen het geluid van een kleine waterval bij de sluis in de Buurserbeek verstoort de stilte. Hier, onder hoge bomen, ligt sinds kort een van de opmerkelijkste botenhuizen van Nederland. De jonge Amsterdamse architect Sybren de Graaf maakte het ontwerp, het eerste project van het door hem opgerichte architectenbureau Dynck. -
PREMIUM
Zelf ontworpen ‘zwarte doos’ is goed voor Architectuurprijs Achterhoek
GROENLO - Architect Erik Wamelink ontwierp zijn eigen huis in Groenlo. Het leverde hem deze week de Architectuurprijs Achterhoek op. -
PREMIUM
Oud geloof, nieuwe kapel in Enter
ENTER - Mariakapellen zijn doorgaans van steen en traditioneel. Architect Erwin Kamphuis uit Enter laat zien dat het ook anders kan.