Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Maaiveld | Modernisme in een grensdorp

Voor architectonische hoogstandjes is het niet de meest voor de hand liggende plek. Overdinkel, dan denk je aan Saksenstal Gerrit, aan een eindeloos lange straat op weg naar Duitsland en de typische sfeer die past bij een dorp aan de grens.

Toch is Overdinkel onmiskenbaar een dorp in ontwikkeling. Er is nagedacht over de toekomst. Er liggen plannen en er wordt gebouwd. Geen grote bouwwerken, maar maatwerk, passend bij het dorp dat ooit letterlijk werd onttrokken aan de heidevelden en al zo lang een van de uiterste punten van Nederland is.

Emotionele waarde
Een van de meest zichtbare vernieuwingen speelt zich af op het terrein van het voormalige ABTB-gebouw midden in Overdinkel. Het ligt op steenworp afstand van de katholieke kerk, pal achter een partycentrum. Het oorspronkelijke, vrij kleurloze gebouw is gesloopt. De historische betekenis was - zoals bij de meeste bebouwing in het dorp- volgens het Oversticht niet groot genoeg. Hooguit de emotionele waarde had een rol kunnen spelen. Met het verdwijnen van dit gebouw is het laatste stukje industrieel erfgoed uit Overdinkel verdwenen.

Fabrieksmuur
De nieuwe inrichting van het fabrieksterrein is met grote zorgvuldigheid gerealiseerd. De architecten, De Witte-Van der Heijden in Enschede, zijn zich ook zichtbaar van de geschiedenis van de plek bewust geweest. Ze beperkten zich niet tot nieuwbouw alleen, maar creëerden een pleintje waarin nadrukkelijk ook een deel van de oude fabrieksmuur - in gerestaureerde vorm - is gehandhaafd. De wand met fraai metselwerk sluit het verder vrij doodse pleintje met parkeerplaatsen, een glijbaan en licht glooiend gras af.

Mediterrane sfeer
De echte eyecatchers van het project zijn negen nieuwe, hagelwitte woningen. Alleen de kleur al maakt ze tot een curiositeit in Overdinkel, dorp van baksteen en hout. De architecten spreken zelfs over een mediterrane sfeer, al is dat wel zo’n beetje de allerlaatste associatie die je in deze uithoek van Twente hebt.

Gemeenschapsgevoel
Ze liggen in een L-vorm, de witte dozen met hun platte daken. Negen geschakelde blokken met dezelfde raamindeling, dezelfde verticale strip boven de voordeur en hezelfde dakoverstek aan de voorkant. De sociale effecten van deze semi-overkapping zijn al duidelijk zichtbaar. Bij vrijwel alle huizen staan tuinstoelen of ander meubilair pontificaal naast de voordeur. Stille getuigen van warme zomeravonden waarop het hier beoogde gemeenschapsgevoel mogelijk al tot de eerste buurtbarbecue heeft geleid.

Modernistisch
De vormgeving is strak en modernistisch. Alle huizen bestaan in feite uit twee contrasterende delen: een basis van donkere baksteen op de begane grond en een blokachtige witte opbouw die de gevel domineert. Rondom het pleintje vormen ze een speelse witte wand: aangenaam voor de bewoners en, onmiskenbaar, een aanwinst voor Overdinkel.

Volledig scherm
© Emiel Muijderman
Volledig scherm
© Emiel Muijderman