Nieuwbouw Kalanderstraat echte eyecatcher in centrum Enschede
MaaiveldENSCHEDE - Op de oude plek van de Hema in Enschede staat een gloednieuw winkelpand. Blikvanger aan de Kalanderstraat.
Delen per e-mail
Je ziet ze overal en ze vallen zelden op. Filialen van de Hema zijn als de rookworst die ze er verkopen: degelijk-Hollands, maar zelden specactulair . IJkpunten in het stedelijke landschap, vergroeid met hun omgeving en vaak jaren op dezelfde plek. Pas als je ze weghaalt, besef je dat er iets verdwenen is.
Grote verandering
Tot 2015 dan, het jaar van de grote verandering. Een nieuw onderkomen aan het Van Heekplein kwam in de plaats voor het vertrouwde, ietwat saaie hoekpand aan de Kalanderstraat waarvan je nooit besefte dat het bestond totdat het vorig jaar werd gesloopt.
Nieuw tijdperk
Over het nieuwe winkelpand dat er inmiddels op dezelfde plek staat is veel goeds te zeggen. Het werd letterlijk gebouwd op de fundamenten van de oude Hema, maar het markeert tevens de sprong in een nieuw tijdperk.
Handhaving van het oude pand was geen optie. Iets nieuws beginnen in een pand dat zozeer verbonden is met een ander winkelmerk, is nooit slim. Wie iets anders wil dan een Hema, heeft geen andere keuze dan simpelweg opnieuw te beginnen.
Eyecatcher van BFAS
Het nieuwe pand is een eyecatcher van de eerste orde. Het werd getekend door het Amsterdamse architectenbureau BFAS en betekent eigenlijk in alle opzichten een breuk met het verleden. De gevels zijn modern, met veel futuristisch spiegelend glas en gele gevelplaten voorzien van gaten.
Natuurstenen lijsten markeren de afzonderlijke gevels van het pand dat op een flexibele manier kan worden ingericht. Meerdere winkels zullen gebruik gaan maken van het pand dat qua hoogte en vormgeving eerder aansluit bij de bebouwing op het Van Heekplein dan bij de sobere winkelpanden in de directe omgeving.
Verrassing voor vaste bezoeker
Voor vaste bezoekers van de binnenstad Enschede zal het pand een verrassing zijn. Lopend door de Kalanderstraat kun je de hoge gevels al vanuit de verte zien. Van dichtbij valt de werking op van de hoge glasplaten en de fraaie ronding in de glazen entree. Veel meer dan de oude vertrouwde Hema trekt het nieuwe pand de aandacht en straalt het uit dat er ook in Enschede inmiddels een nieuw winkeltijdperk begonnen is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Museum No Hero is onmiskenbaar een aanwinst voor de regio
DELDEN - Twente heeft een nieuw museum. No Hero in Delden: kunst zonder helden. -
Luciferdoos van steen en glas
De ontwerpers zelf noemen het een luciferdoos. Afgezien dan van de lucifers lijkt die vergelijking aardig te kloppen. Het huis dat vlak voor de bebouwde kom van Hengevelde opdoemt, langs de weg naar Bentelo, ligt als een platte doos in het landschap. Wie er langskomt, kijkt vanzelf opzij. Moderne architectuur op het platteland springt nog altijd meer in het oog dan in de grote stad. -
PREMIUM
De vele levens van textielfabriek Het Jannink in Enschede
ENSCHEDE - Eerst fabriek, toen museum en nu gezondheidscentrum. Rijksmonument Het Jannink in Enschede verandert vaak. -
PREMIUMmaaiveld
Woonhuis in pakhuisstijl een hoogtepunt in Haarle
HAARLE - Ooit lag er een molen. Nu een woonhuis in pakhuisstijl, voorlopig hoogtepunt in de architectuurgeschiedenis van Haarle. -
PREMIUMBOVEN HET MAAIVELD
Dorp in de stad: de stilste plek van Roombeek
ENSCHEDE - Als je niet weet dat het bestaat, kom je er nooit. Het Roombeekhofje: het best bewaarde geheim van Enschede.
-
PREMIUMBOVEN HET MAAIVELD
Nieuwe crematorium in Borne: Goodbye in een boerenschuur
BORNE - Veel lol valt er meestal niet te beleven aan een crematorium. Behalve dan in Borne, voorbeeld van de nieuwe Goodbye-architectuur in Nederland. -
PREMIUMOPINIE
Is vloeken echt zo slecht of zit er ook een mooie kant aan?
ENSCHEDE - Vloeken mag niet van de Bond tegen Vloeken. Is dat dan echt zo slecht? Of zit er ook een mooie kant aan? -
PREMIUM
Oud geloof, nieuwe kapel in Enter
ENTER - Mariakapellen zijn doorgaans van steen en traditioneel. Architect Erwin Kamphuis uit Enter laat zien dat het ook anders kan.