Remmen los voor fietsflat in Hengelo
Elders hebben ze stallingen, maar Hengelo heeft een fietsflat. Het bouwwerk met de omvang van een parkeergarage ging gisteren open.
Delen per e-mail
In Hengelo houden ze van grote maten. Het stadhuis van Berghoef, de lege ruimte van het marktplein, de beren en de bloempotten voor de voormalige V&D: voor een modale provinciestad zijn ze behoorlijk aan de maat. Nog niet zo lang geleden droomden de stadsbestuurders er nog vrolijk van een WTC-toren met een hoogte van 100 meter, als eyecatcher van het nieuwe Hart van Zuid.
Ook de nieuwe fietsenstalling bij het station die gisteren geopend werd, is bepaald niet aan de kleine kant. Om dat nog eens extra te markeren, werd vanaf de eerste plannen al gesproken van een flat. In Hengelo, spoorwegknooppunt van Twente, doen ze het niet voor minder. Wie mee wil doen met de wind van de toekomst, bouwt geen veredeld fietsenhok, maar een fietsflat.
De nieuwe stalling is, op zijn zachtst gezegd, nogal aanwezig. Het ontwerp van architect Paul van der Ree van Movares uit Utrecht ontstijgt het niveau van een simpele bewaarplaats voor fietsen en presenteert zich nadrukkelijk als een gebouw dat qua omvang zelfs het nabijgelegen NS-station naar de kroon steekt.
Cyclotecture
Zo’n 2.500 fietsen kunnen er staan. Op drie verdiepingen, toegankelijk via een achtbaan van beton met een flink hellingspercentage die toekomstige gebruikers nog stevig aan het klimmen zet.
De flat zelf bestaat uit een open staalskelet, mogelijk als verwijzing naar het verleden van Hengelo als metaalstad en als verbinding met de negentiende-eeuwse constructie van de stationsoverkapping even verderop.
Het 3 miljoen euro kostende project is de vrucht van een eendrachtige samenwerking tussen ProRail en de gemeente Hengelo. Beiden ook hebben de nieuwe fietsflat gefinancierd, die samen met een groene stalling in Helmond geldt als een lichtend voorbeeld van moderne, transparante fietsarchitectuur ‘cyclotecture’ in Nederland.
Of dat laatste daadwerkelijk het geval is, lijkt uiterst twijfelachtig. Het bouwwerk van Van Ree valt binnen het vernieuwde stationsplein volledig uit de toon en doet afbreuk aan de positieve tendens zoals die enkele jaren geleden met het nieuwe busstation is ingezet.
Als een onherbergzaam skelet van staal en beton ligt het in de ruimte, constructief niet onaardig, maar met een volstrekt rampzalig effect op de omgeving.
Ook voor het beeld van de stad, juist op een zo cruciale plek, is het ontwerp van Van Ree niet echt gunstig. Van het oude station en de grijsheid van het bijbehorende plein word je als treinreiziger al niet vrolijk, maar van dit bouwwerk als een parkeergarage raak je acuut in een depressie.
Het is met de nieuwe fietsflat als met zoveel in Hengelo: met zo weinig maatgevoel en subtiliteit gemaakt dat je er treurig van zou worden.
Dit is een artikel uit de rubriek Maaiveld, over architectuur in de regio. Opgetekend door Herman Haverkate
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brug of lichtobject? De Egbert Gorterbrug in Almelo is het allebei
ALMELO - Eerst was er alleen het stoplicht, nu dus de brug. In Almelo is eindelijk weer eens iets te doen. Alleen al een voorstel voor passende verlichting van de nieuwe Egbert Gorterbrug op religieuze feestdagen, inclusief de islamitische, leidde tot de inmiddels bijna voorspelbare commotie in het Nederland van na Pim Fortuyn. -
ROC van Twente in Hengelo groeit door met Paardenstal
HENGELO - Het ROC van Twente in Hengelo is, net als Saxion in Enschede, een 'onderwijsstad' die nooit af is. Na de gieterij van Stork is er nu kantoorgebouw De Paardenstal. -
PREMIUMmaaiveld
Woonhuis in pakhuisstijl een hoogtepunt in Haarle
HAARLE - Ooit lag er een molen. Nu een woonhuis in pakhuisstijl, voorlopig hoogtepunt in de architectuurgeschiedenis van Haarle. -
PREMIUM
Museum No Hero is onmiskenbaar een aanwinst voor de regio
DELDEN - Twente heeft een nieuw museum. No Hero in Delden: kunst zonder helden. -
Maaiveld | Wonen in een heuvel
Het huis zou het landschap verstoren en de toegestane hoogte overschrijden. Bouwen in het buitengebied valt niet altijd mee, ondervond ook architect Frank Vijftigschild van Maas Architecten in Lochem. Daarom verzon hij een even eenvoudige als creatieve oplossing voor zijn huis aan de Schipbeek bij Diepenheim: hij ging ondergronds.
-
PREMIUMBoven het maaiveld
Het leven is terug in de oude nieuwe fabriekshal van Ter Kuile
ENSCHEDE - Een oude fabriekshal van Ter Kuile kreeg een tweede leven. Als Gebouw Zuid van de Performance Factory, het hippe middelpunt van het Polaroid-terrein in Enschede. -
Maaiveld | Terug naar de riddertijd
Het spook van de aloude Commanderie is in Ootmarsum teruggekeerd. In de vorm van een plein. -
Schuilplaats in het groen
Een grote boerderij met twee schuren: van afstand gezien onderscheidt het Erve Nijland zich nauwelijks van de andere boerenerven die er in het landschap rond Diepenheim verscholen liggen.