Van hout, en van hout alleen
ALMELO - Het land is er nog leeg, het aantal huizen beperkt. Onder een hoge hemel ligt in het welstandsvrije niemandsland tussen Almelo en Mariaparochie een huis dat op radicale wijze breekt met alle regels en tradities van de moderne woningbouw en dat je niet meer vergeet als je het een keer hebt gezien.
Delen per e-mail
Je zou het een iconisch huis kunnen noemen, deze wonderlijke houtconstructie van architectenbureau Onix uit Groningen. Een huis met de kracht van een beeld. Gemaakt van hout, en van hout alleen, afgezien dan van de betonvloer op maaiveldniveau die ooit in 2012 de basis vormde voor de bouw van deze blokkendoos.
‘De Sauna’ zeggen ze in de buurt. Een begrijpelijke kwalificatie in het licht van wat er aan rietgedekte landhuizen en jarendertigvilla’s allemaal in de omgeving staat. Dit huis valt op en lijkt in niets op wat de doorsnee Nederlander van een huis verwacht. Modern wonen doen we niet in kale abstracties als dit, maar in huizen die het liefst zo veel mogelijk lijken op wat er elders al jarenlang in de Vinex-wijken en Twentse dreven staat.
Dit huis met het aanpalende schuurtje, zonder duidelijke voor- of achterkant, is anders. Anders in het exterieur - met zijn verticale houten planken, gesloten muurvlakken en ongebruikelijke raamindeling - maar ook en vooral anders door het revolutionaire interieur. De opvattingen van de legendarische Oostenrijkse architect Adolf Loos vormden het uitgangspunt voor een binnenruimte waarin het begrip verdieping niet meer bestaat en alle ruimtes in een doorgaande beweging met elkaar verbonden zijn.
Strikt genomen is dit huis niet meer dan een aangeklede, spiraalvormige trap. Die begint direct om de hoek bij de voordeur en leidt je via brede houten treden geleidelijk langs alle woonruimtes naar boven. Deuren en wanden zijn er nauwelijks, wel grote ramen in de keuken en woonkamer die een groots uitzicht bieden op de omgeving. Elke verdere stijging levert een ander beeld op, elke nieuwe ruimte vloeit voort uit de vorige, totdat de spiraal helemaal bovenin eindigt met een dakterras, letterlijk de bekroning van het huis.
Ook van binnen is alles van hout en whitewash beschilderd multiplex.De totale IKEA-woning, ogenschijnliijk als een simpel meubelstuk in elkaar gezet. De witte wand is hier taboe. Waar je ook loopt, overal zie je dezelfde materialen. Hout en glas, met vensters die naar boven toe steeds kleiner worden in een ingenieuze stapeling van zeker tien vloerniveaus waarop telkens weer iets anders gebeurt.
Het had een folly kunnen zijn, deze trapwoning. Of een kunstwerk van Pjotr Muller, specialist in houten bouwsels. Dat er gewoon in wordt gewoond, getuigt van lef. Wie een vernieuwend huis als dit durft te bouwen en te bewonen, verdient een groot compliment.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Maaiveld | Nieuwe Twickel College is de tijdelijkheid voorbij
Toparchitect Herman Hertzberger ontwierp in Hengelo een nieuw schoolgebouw. Met een overdekt plein als brandend middelpunt. -
Maaiveld | Wonen in een heuvel
Het huis zou het landschap verstoren en de toegestane hoogte overschrijden. Bouwen in het buitengebied valt niet altijd mee, ondervond ook architect Frank Vijftigschild van Maas Architecten in Lochem. Daarom verzon hij een even eenvoudige als creatieve oplossing voor zijn huis aan de Schipbeek bij Diepenheim: hij ging ondergronds. -
Maaiveld Nieuwbouw Kalanderstraat echte eyecatcher in centrum Enschede
-
Botenhuis in het bos
Het ruikt er naar hout. Alleen het geluid van een kleine waterval bij de sluis in de Buurserbeek verstoort de stilte. Hier, onder hoge bomen, ligt sinds kort een van de opmerkelijkste botenhuizen van Nederland. De jonge Amsterdamse architect Sybren de Graaf maakte het ontwerp, het eerste project van het door hem opgerichte architectenbureau Dynck. -
Maaiveld Pittoresk hofje in historische verpakking: Poetengraadhof in Haaksbergen
HAAKSBERGEN - In Haaksbergen verrees een pittoresk hofje in historische verpakking. Kabouterdorp in De Veldmaat.
-
PREMIUM
BOVEN HET MAAIVELD Nieuwe crematorium in Borne: Goodbye in een boerenschuur
BORNE - Veel lol valt er meestal niet te beleven aan een crematorium. Behalve dan in Borne, voorbeeld van de nieuwe Goodbye-architectuur in Nederland. -
Prettige chaos in De Boddenkamp in Enschede
ENSCHEDE - De variatie aan gevels is er ongekend groot. De Boddenkamp: een stukje grachtengordel in Twente. -
PREMIUM
maaiveld Het Twentebad in Hengelo, een zwemfabriek met een entree als op een vliegveld
HENGELO - Vroeger zwom je er in een kleigat, tegenwoordig in een zwemfabriek met een ingangshal als op een vliegveld. Het nieuwe leven van het Hengelose Twentebad.