Mandy de Jong
Volledig scherm
Mandy de Jong © Emiel Muijderman

Blog | Facebook? Dikke dislike van jongeren

Een 13-jarige scholiere scrollt met me door haar smartphone. Instagram, Snapchat, Askfm, WhatsApp, maar geen Facebook. “Ik heb een account, maar niemand doet daar meer wat mee hoor. Te veel ouders, opa’s en oma’s die meekijken.” Tieners zitten niet meer op Facebook en geef ze eens ongelijk. Je wilt natuurlijk geen like van je opa bij die sexy selfie.

Bejaardensoos
Facebook groeit dit jaar nog steeds, maar die groei wordt volgens onderzoeksbureau Newcom vooral veroorzaakt door 65- en zelfs 80-plussers, een relatieve groei van 9 en 52(!) procent. Waar blijft de jonge aanwas? Moet Mark Zuckerberg hier wakker van liggen? In 2015 was er een relatieve daling van 12 procent in het gebruik van Facebook onder jongeren van 15 tot en met 19 jaar. Eerlijk is eerlijk: Facebook is met 9,6 miljoen Nederlandse gebruikers nog altijd het grootste social media platform.

Facebook met emotie
De klant is koning, want voor je het weet is Facebook passé. Herinneren we ons Hyves nog? De nieuwe reactieknoppen die Facebook afgelopen woensdag uitrolde, lijken daarom een slimme zet. Gebruikers pleiten namelijk al jaren voor meer reactiemogelijkheden. Ik ben er nog niet kapot van. Liken was lekker makkelijk. Oké, berichten over moord- en doodslag een duimpje geven voelt vast niet helemaal lekker, maar ik ben dan ook geen fanatieke reaguurder. Die zijn vast blij met de zes nieuwe knopjes.

Say cheese
Waar blijven de jongeren? Instagram! De foto-app, ook in handen van Mark Zuckerberg, verovert steeds meer terrein. Maar liefst 58 procent van alle Nederlandse jongeren van 15 tot en met 19 jaar gebruikt ‘t. Zelfs de politie Enschede heeft de jongeren nu weer in het vizier. Ik ontving de melding dat de politie mij wil volgen op Instagram. Ik kon er wel om lachen. Op onze site kregen de agenten de wind van voren. Ze moesten maar eens echt aan het werk gaan en boeven vangen. Ik vind het stoer die instacops. En de beelden vermakelijk, dus ik volg de politie nu ook.

Begin van het einde
Ik schoof laatst aan tafel bij Laurie Sterken (16) en haar moeder Patricia uit Enschede. Laurie is helemaal fan van Instagram, bekende sterren zijn favoriet. Haar moeder is haar gevolgd en zit nu ook op Instagram. Er bekruipt me het gevoel dat dit het begin is van het einde van Facebook. Ook Laurie doet helemaal niets met het platform. “Geen enkele jongere, want er zijn inderdaad veel te veel ouderen die meekijken.” De tieners begonnen met Hyves, stapten over op Facebook en zijn nu massaal op Instagram te vinden. Ik ben benieuwd of de ouderen ook dit keer volgen. Instagram vol selfies en duckfaces tijdens de bingo in het bejaardentehuis? Wie weet…

Blogs