Volledig scherm
Mandy de Jong © Emiel Muijderman

Geven we zwerver Arnoud uit Enschede nu wel een ‘losse euro’?

Van irritante armoedzaaier tot lieve goedzak. Zwervers kunnen ons versteld doen staan. Ook in Twente. Zwerver Arnoud, bekend van zijn zoektocht naar losse euro’s, verraste onlangs iedereen en ontpopte zich tot gulle gever tijdens de actie ‘Lock me up- Free a Girl’ bij restaurant Fellini in Enschede. De zwerver doneerde al zijn ingezamelde geld aan het goede doel en ging driemaal daags op pad met hondje Max. Stromen de losse euro’s nu binnen bij Arnoud?

‘Goeie marketing van een irritante zwerver’

Ik betwijfel het bij het nalezen van de vele reacties op onze site en Facebook. Het bericht over Arnoud leidt tot reuring, want wie kent hem niet? En de reacties, die zijn niet allemaal even vredelievend.

‘Deze man heeft nog nooit iets bereikt vraag het z’n ouders maar. Potverteren dat kan hij en mensen lastig vallen ja dat klopt. Maar de beste man heeft in zijn hele leven nog niet gewerkt. Ouder hebben alles voor hem betaald’

‘Hij liegt, manipuleert en intimideert net zo lang tot jij je knip trekt om hem te geven waar hij om vraagt, meestal een euro. De man is ongelofelijk vervelend en hartstikke verslaafd. Dat pakken ze niet aan bij het leger des (on)heils, hoe verslaafder ze daar rondlopen hoe beter. Ze krijgen immers een indicatie gebaseerd op iemands miserabele toestand.’

‘Zo’n flapdrol die af en toe de hond uitlaat tegen betaling en verder dag en nacht mensen lastig valt om geld te vragen heb ik 0.0 respect voor. Waar ik wel respect voor heb zijn de anonieme personen die ouderen, gehandicapten en dieren in nood helpen maar daar hoor en zie je niet veel van. Deze persoon ben hem al meerder keren tegengekomen zou blij zijn dat hij weg was uit de stad.’

Arnoud moest eens weten.

Zwervers in de spotlights

Arnoud is aanwezig in het centrum van Enschede. Met zijn heldere blauwe kijkers en voorovergebogen schouders staat hij voor je. ‘Mevrouw, heeft u misschien een losse euro?’ De één vindt hem bijzonder, de ander irritant. De één gunt hem een losse euro, de ander niet.

In tegenstelling tot Arnoud worden zwervers vaak niet opgemerkt. Ze struinen de straten af en zitten rustig op een bankje. Ze vallen niet op, totdat iemand de aandacht op ze vestigt.

Duitse studenten verrassen zwerver

Zwerver Cristiano Ronaldo verrast kleine fan

‘Je bent een goed mens Arnoud’

Nancy Rosberg van de organisatie ‘Lock me up – Free a Girl’ heeft Arnoud omarmd. “Er zijn mensen die makkelijk geld kunnen missen en een bijdrage leveren. Maar iemand die vrijwel niets meer heeft en zich zo inzet, vind ik diep ontroerend.”

Ik kom Arnoud ook vaak tegen in de stad. Dan helpt hij me met inparkeren (wat me overigens uitstekend alleen afgaat) of vraagt hij om de bekende losse euro. Meestal bedank ik hem vriendelijk en wens ik Arnoud met een oprechte glimlach een fijne dag. Wat zal ik doen als ik hem nu weer tegenkom?

‘Mandy, wat denk je dat ie van die losse euro’s koopt?’ Ik ben niet naïef, maar geloof graag in de goedheid van mensen. En ik ben gelukkig niet de enige. G. schrijft op Facebook: ‘Wauw, nu ga ik me bijna schuldig voelen dat ik altijd een beetje bitchy word wanneer hij weer om een losse euro komt vragen. Geef die man een biertje!’. Tja, of dat nou zo’n goed idee is…

Blogs