Mandy de Jong
Volledig scherm
Mandy de Jong © Emiel Muijderman

Nep-kankerpatiënt, nep-vakantieganger, nep-duet! Wat is nog wel echt op social media?

Op social media is alles en iedereen mooi, indrukwekkend, inspirerend en succesvol. Maar is het ook allemaal waar? Met één druk op de knop maak je een leugen of grap wereldkundig. Ben jij er wel eens ingetuind? Drie gevalletjes ‘Nee, dat meen je niet!’

Het ‘nep-echte’ duet van Sonny Sinay
In mijn zoektocht naar bijzondere Tukkers, opmerkelijke foto’s en actueel nieuws stuit ik op de Almelose zanger Sonny Sinay. Stop de persen! “Ff serieus!!! Hoe vet!!! Samen met Jessie J haar nieuwe single zingen!!! She’s soooo awesome!! ‪#‎bigfan ‪#‎jessiej ‪#‎singing ‪#‎music”, lees ik op zijn Facebook. Almelose jongen, zangtalent, internationaal artiest… Yes, een pareltje van een verhaal.

Daar gaat m’n parel
Wat had ie ons toch mooi even te pakken hè? De zanger nam een duet op met de welbekende Engelse singer-songwriter Jessie J en de video werd een regelrechte hit op Facebook. Waarom het verhaal geen pareltje is geworden? Sinay nam het duet op via de app Smule Sing. Dat kunnen jij en ik ook. Nouja, als we gezegend zijn met net zo’n engelenstem als Sinay. Zingen kan die jongen wel…

Nep-vakantieganger Zilla

Van een hele andere orde, maar zeker een gevalletje ‘Nee, dat meen je nie!’ De Utrechtse Zilla van den Born fotoshopte vorig jaar een exotische vakantie bij elkaar en verzon deze op Facebook. Waarom? Om aan te tonen dat je de boel op social media mooier kunt maken. Dat is gelukt! Vijf weken lang deed de goedlachse blondine alsof ze op vakantie was in Thailand, maar ze zat gewoon thuis. Het appartement werd gepimpt met Aziatische prullaria en contact met familie en vrienden verliep via Skype.

Kankerpatiënt Belle Gibson

Dit geval gaat nog een stap verder. De Australische gezondheidsgoeroe Belle Gibson werd beroemd door haar overwinning op een terminale vorm van hersenkanker. Haar gezonde levensstijl zorgde er naar eigen zeggen voor dat de twintiger de ziekte overleefde. Maar wat blijkt: Gibson heeft de ziekte nooit gehad. Ze was bekend en bemind onder health en fitness-aanhangers. In 2013 publiceert ze haar kookboek The Whole Pantry en eind 2014 roept tijdschrift ELLE haar uit tot meest inspirerende vrouw van het jaar. Gibsons lifestyle-app voerde in meer dan 113 landen de toplijsten aan. Alles gebaseerd op leugens via social media.

Gezonde achterdocht

Op social media is alles en iedereen, mooi, indrukkwekkend, inspirerend en succesvol. En bij lange na niet allemaal waar. Drang naar aandacht en erkenning is mens eigen. Social media zijn verrekte handig, effectief en snel. Geloof niet alles wat je hoort of ziet.

Blogs