Volledig scherm
Mandy de Jong © Emiel Muijderman

Ook helemaal klaar met de terrasmeisjes?

​Het eerste filmpje over de ruzie op het terras in Hengelo was verbluffend. De heksenjacht die daarop volgde was belachelijk. Francisca (27) en Nadia (23) zijn er helemaal klaar mee.

Nou, ik ook. Schreeuwende meiden op m’n beeldscherm, idiote reacties en nóg meer foto’s en filmpjes van het duo. Laten we de dames snel vergeten…

Tukkers in de spotlights
Berucht of beroemd met één klik op de muis. Het kan iedereen overkomen. Of je nou wilt of niet. Ook in Twente hadden we het afgelopen jaar een aantal gevalletjes ‘Oh jee, het zal je maar gebeuren’. Ik sprak onlangs met enkele Tukkers die plots landelijke bekendheid verwierven. De een omarmde de ‘sterrenstatus’, de ander verafschuwde het. Hun reacties deden me lachen, maar ook schrikken.

Billen
Eenmaal online is er echt geen weg meer terug. Almeloër Jeremy Voorn kan nog altijd lachen om zijn blote billen op Google Streetview. Het huilen zou mij toch echt nader staan dan het lachen. Je blote billen voor altijd online. Leg dat maar eens uit aan je schoonouders of potentiële werkgever. Wat doet zo’n ‘moment of fame’ met je?

De moskeebrief
De Enschedese Kirstin Wilde plaatste een prachtige briefwisseling met haar buren van de moskee op Facebook. Het bericht ging als een lopend vuurtje en had alleen op onze Facebook al een bereik van 1.876.480. Elk denkbaar medium klopte bij Wilde op de deur, maar de Enschedese gaf geen gehoor. Dag dag Humberto Tan! “Het gaat niet om mij, dus waarom zou ik bij RTL Late Night gaan zitten?”, reageert Wilde. Zou jij zwichten voor landelijke roem? De mediagekte maakt Wilde in elk geval niet gek. Petje af.

De broers van de Solar Freezer
Dat een bericht op social media ook kan leiden tot succesverhalen bewijzen de broers Roderick en Floris Wolters met hun Solar Freezer, een systeem bestaand uit zonnecollectoren, warmtepomp en flexibele rubberen 'bufferzak', dat de energieregeling tot nul kan reduceren. Voor een leek als ik zo op het eerste oog een ingewikkelde uitvinding. En toch wordt het bericht online door jan en alleman gelezen. Floris Wolters: “Het doet me dan ook wel wat te lezen dat mensen online bij voorbaat conclusies trekken en schreeuwen ‘dat kan niet’. Ze nemen ook niet de moeite ons bedrijf te leren kennen.

De onverwachte voetbalheld
En dan was daar ineens vanuit het niets Arjan Fokkink. De Enschedeër had al achttien jaar niet meer in het eerste gekeept, maar werd zondag 7 juni de held bij Rigtersbleek, dat promoveerde naar de hoofdklasse. De zenuwslopende strafschoppenserie met AFC Arnhem werd op Facebook geplaatst en toen was er geen houden meer aan. Fokkink: “Na anderhalve week waaide de hype weer over. Zo werkt het dan ook wel weer met social media. Komt dit ook in de krant? Zet er dan maar weer zo’n mooie foto bij haha…” Het telefoongesprek met de voetbalheld was even vermakelijk als de bekende video.

Vooruit, omdat Fokkink het zo leuk vindt…

Blogs