Volledig scherm

Proefzitten bij Heracles, het moet toch niet gekker worden

Heracles laat fans en twijfelaars even proefzitten in hun voetbaltempel. Als je billen in het nieuwe zitje van het Polman Stadion schuiven, wil je niet meer weg. De eredivisieclub is ervan overtuigd.

Proefzitten bij de Almelose eredivisieclub in het nieuwe Polman Stadion. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik geen fanatieke voetbalsupporter ben, maar dit klonk me toch wat vreemd in de oren. Proefrijden is ons allen bekend. Bij proefwonen werden er al enkele wenkbrauwen gefronst. Maar hoe wordt er gereageerd op proefzitten?

5.700 kaarten
Heracles voert de ludieke actie om meer seizoenkaarten aan de man te brengen. Is het nodig? Op dit moment staat de teller op 5.700 verkochte kaarten, exclusief business. „We kunnen wel vertellen dat de stoelen breder zijn en er nog meer beenruimte is”, zegt Joris Dieterman van Heracles, „maar ervaar het zelf maar eens.”

Vrouwenvak?
Ietwat onwennig zet ik mijn eerste stappen in de nieuwe voetbaltempel van de zwart-witten. Het valt me niks tegen. Wat zeg ik, het stadion is indrukwekkend. De kuipjes in de clubkleuren, grote omloop, mooie tweede ring… En dan mag ik gaan proefzitten. Ga ik als ‘supporter voor een avond’ voor comfort of voor het overzicht? Of zou ik me thuisvoelen in het gezellige damesvak? Supperterscoördinator Raymond Alfons neemt twijfelaars zoals ik en fans mee op sleeptouw. De tattoo van Heracles op zijn rechterarm verraadt dat Alfons tot de laatste groep behoort. Alles voor zijn cluppie. Voetballiefde kan ver gaan…

Tweede ring
„Trek in een broodje Balmelo? Die bestel je hier straks zonder iets te missen van de wedstrijd.” De nieuwe omloop valt in de smaak. Maar er is meer. Alfons belooft ons mee te nemen naar de plek met dé wow-factor van de voetbaltempel: de tweede ring. Een plek waar voetbalharten sneller van gaan kloppen. „Ik heb niets gelogen hè”, zegt de suppertorscoördinator met een grote glimlach.

Gastvrij voor uitsupporters
Aan de kuipjes met dit riante uitzicht over het veld hangt een prijskaartje van 199 euro. Iets te duur? Dan kun je nog uitwijken naar de plekken onder het uitvak aan de korte zijde. Die zijn met 116 euro het goedkoopst. En dat is niet zonder reden. Alfons: „Om dat uitvak komen geen netten of andere afzettingen, want we willen de supporters behandelen zoals we zelf ook behandeld willen worden. Gastvrijheid is een groot goed in de voetballerij. Ach, en hoe groot is nou de kans dat je een beker bier in je nek krijgt...” Verrassend genoeg zijn die plekken nog niet vergeven.

​Proefzitten. Het klinkt me nu minder vreemd in de oren. En het is niet alleen leuk voor fanatieke voetbalsupporters. „Gaan we samen volgend seizoen in”, vraagt Alfons. De liefde voor zijn Heracles is groot. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk. Ik zou bijna een seizoenkaart kopen. Bijna…Mandy de Jong

Volledig scherm
Mandy de Jong
Volledig scherm
Mandy de Jong © Emiel Muijderman
Volledig scherm

Blogs