Volledig scherm
Mandy de Jong © Emiel Muijderman

Sterk is het nieuwe skinny. Dames, naar het krachthonk!

Vrouwen, voeding en fitness: een gouden combi op social media. Dun zijn is passé, gezond en gespierd de trend. Fitnessbabes Lieselotte Wolfs (24) en Marilon Bakker (25) spreken liever van ‘een nieuwe levensstijl’. Of waait de massale fitnessgekte na de zomer wel weer over? Ik moet er nog even aan wennen.

Grote mannen in te kleine tanktops

Vrouwen in het krachthonk. Ze zijn hier vanavond bij Sportcentrum De Windmolen in Almelo op één hand te tellen. Daar sta ik dan, in m’n knalroze outfit, omringd door gespierde mannen in te strakke tanktops. De zaal vol onbekende apparaten. Mijn doel voor vandaag? De vier B’s (buik, borst, billen en benen) eens even flink onder handen nemen.

Krachttraining

De roze shakebekers staan tussen de dumbbells. Ik zit op het bankje met zicht op de gigantische spiegelwand. In mijn handen de gewichten, om me heen zwetende sporters. De eerste twee B’s, buik en borst, zitten erop. Ik voel spieren waarvan ik het bestaan niet wist. Maar het enthousiasme van mijn vrouwelijke coaches Lieselotte en Marilon werkt aanstekelijk. “En dan gaan we nu nog even de benen trainen. Leukste oefening voor de vrouw”, knipoogt Bakker. “Krijg je strakke billen van.” Tja, wie wil dat nou niet?

Vrouwen in opmars

Een rondgang langs diverse sportscholen in de regio bevestigt de fitnesshype onder vrouwen. Dames komen niet alleen meer voor aerobics of zumba, maar ook voor een bezoekje aan het krachthonk.

Woordvoerder Carlo Kastermans van Olympic Gym Hengelo: “Gewichtsverlies en het tegengaan van botontkalking, met name na de overgang, zijn een belangrijke reden om krachttraining te doen. En toch zijn er nog veel vooroordelen. Vrouwen worden bijvoorbeeld niet extreem groot, daarvoor maken ze te weinig mannelijk hormoon aan. Een groot voordeel dus.”

Woordvoerder Ronald Kooyman van Bodyfit Wierden: “De meeste vrouwen hebben nog steeds het idee dat je met cardio training calorieën verbrand en denken dat ze van krachttraining net zo groot worden als Arnold Schwarzenegger. Het verschil ligt genuanceerder en het is belangrijk om dat goed uit te leggen.”

Draven we niet een beetje door?

Balans is het toverwoord in de fitnesswereld. Goed eten hoort bij gezond leven. En wat er niet bijkomt, hoeft er natuurlijk ook niet af. Dat is niks nieuws. De fitness & food blogs zijn de nieuwe beauty & fashion blogs. Beelden van sixpacks en salades domineren Instagram. Het fotonetwerk telt landelijk 1,8 miljoen gebruikers en is de ideale inspiratiebron voor sportfanaten. Hoe krijg je die sixpack voor je op vakantie gaat? Wat moet je eten en wat vooral niet? En een beetje sporter heeft tegenwoordig natuurlijk ook een eigen blog met jaloersmakende foto’s van strakke buiken, opgeruimde keukens en de mooiste sportoutfits. GirlsLove2Run, #FitGirlCode, ILoveHealth, WorkThatEs, ChicksLoveFood, Foodness… Ik ben nog niet eens begonnen, maar word nu al een beetje ‘fitnessmoe’.

Blogs