Mandy de Jong
Volledig scherm
Mandy de Jong © Emiel Muijderman

Textiel terug op Twentse ‘groond’: is dat wel reëel?

Van offshoring naar reshoring. Steeds meer bedrijven halen hun productie terug van lagelonenlanden naar Europa. Kan de textielindustrie werkelijk terugkeren in Twente?

Reshoring is niet nieuw, maar komt sinds een tiental jaren wel steeds vaker in beeld. Productietechnieken, kwaliteit, tijd en transport wegen voor veel Westerse bedrijven steeds zwaarder dan de loonkosten. Maar er is meer. Het modebeeld verandert steeds sneller en een duidelijk zomer- en winterseizoen is niet meer van deze tijd. We willen elke maand een nieuwe jurk in een nieuw kleurtje. Met wekelijks nieuwe collecties in de rekken, kleine winkelvoorraden en regelmatige uitverkopen tot gevolg. Actie en reactie: leveranciers hebben de productie graag dichtbij huis.

Steven Brakman, hoogleraar internationale economie, plaatst een kanttekening. In Het Financieele Dagblad zegt hij dat het vermoedelijk niet zo’n vaart zal lopen met het zogeheten reshoring in Nederland. “We zijn vooral goed in hoogwaardige productie, niet in eenvoudig fabriekswerk. Twente als textielregio komt niet terug.”

Maar zo kan het volgens velen ook niet langer. Textielfabrieken in de lagelonenlanden liggen al jaren onder een vuur.

The True CostKoop jij een shirt van 2 euro?


Een betere wereld begint bij...
Bangladesh, 24 april 2013. Bij de instorting van het gebouw Rana Plaza komen meer dan duizend mensen om het leven en raken ruim tweeduizend mensen gewond. Zo ver weg, maar heel dichtbij voor de Enschedese Annemieke Koster (26). “Het was voor mij de bevestiging dat er wat moest veranderen in de kledingwereld. Waarom kopen we wat we kopen? En weten we eigenlijk wel waar onze kleding vandaan komt?“ De kledingwereld moet op de schop. Annemieke Koster begint in Twente. Haar plannen voor een kleinschalige textielfabriek in Enschede zijn gereed en de zoektocht naar geschikte machines is in volle gang. Textiel terug naar thuisland. Is Enschede Textielstad rendabel? Koster: “Natuurlijk wordt mijn stof duurder, maar door de manier waarop ik produceer en de gerecyclede materialen die ik daarbij gebruik, sla ik een paar stappen in de productieketen over. Ik heb geen verver of spinner nodig, alles is dichtbij huis en dat scheelt in de kosten. Snelheid en volume zijn voor mij niet belangrijk.” Dat geldt natuurlijk niet voor de grote modeketens. Hoogwaardige productie, productie voor een nichemarkt, heeft in Twente zeker een kans van slagen. Maar massaproductie zal niet zo snel meer in Nederland plaatsvinden.

Textieltalent in overloed
​Oké, de tijd van Blijdenstein, Ter Kuile en Van Heek is niet meer. Maar de Twentse textielindustrie is allesbehalve verloren. Ontwerper Bas van Loo maakt droomjurken in Enschede, de internationaal succesvolle Hellen van Rees werkt in Hengelo aan haar unieke weefmethode en de handgemaakte jeans van vakman Paul Kruize komen ook uit Enske. Texperium in Haakbergen, De TwentseWelle, ROC van Twente, Saxion Hogeschool en Fablab in Enschede en de vele naaiateliers en particuliere initiatieven in de regio. Er is nog zoveel Twents textieltalent. Textiel; een industrie uit het verleden, maar een sector met toekomst.

Blogs