Volledig scherm
Marit van Ekelenburg © Annina Romita

Blog | Afval scheiden? Hoepel op!

Daar sta ik dan, de keurige, milieubewuste burger uit te hangen. In mijn kleine keuken, met 4 verschillende afvalbakken. Waaronder eentje voor bananenschillen, klokkenhuizen en dooie bloemen. Maar wat blijkt? Dat bakje dat ik heb gereserveerd voor gft-afval is overbodig; dat moet in mijn geval ’gewoon’ bij het restafval.

'Makkelijk, toch?' Stellen de dames en heren van de gemeente. De ondergrondse container die recentelijk naast het gebouw waar ik woon is geplaatst, is multifunctioneel. Naast de resttroep die je in die bak mag mikken, kun je er ook beschimmelde bloemkoolstronken in kwijt. Wel per keer betalen graag. En in één zak van 60L. Bedankt.

Groen sufferdje
Dat weiger ik. Ik ben zo’n groen sufferdje dat nog geen kilo restafval per maand bij elkaar krijgt. Voor dat ene lullige zakje ga ik echt niet net zoveel betalen als een megavervuiler. Gft-afval daarentegen, daar verlos ik mijn keuken het liefst een keer per week van. En ik ga niet sparen tot ik genoeg heb voor de magische 60 liter. Want van een persoonlijke composthoop op mijn balkon wordt denk ik niemand blij.

Wat nu? Als ik het al voor elkaar krijg om een groene bak voor mijn appartementencomplex te regelen, dan mag die niet binnen staan. Want, zo stelt de gemeente, dat gaat broeien. Joh. En om zo’n schillenboer vanuit Hengelo te vragen om met z’n bakfiets naar Delden te snellen, is ook zo wat.

Verzamelpunt
Het dichtstbijzijnde verzamelpunt, daar mag mijn stinkende mix van aardbeikroontjes en verlepte tulpen overigens wél naartoe. Voor mij is dat Bruins en Kwast. In Goor. Ken je dat? Bruins en Kwast? Nee? Dan heb je het ongetwijfeld wel een keer geroken. Ik zie mezelf al kilometers lopen met zo’n ’biozakje’ dat na de eerste paar meter van ellende uit elkaar valt. ’Mevrouw, u laat wat vallen!’ en dan stug koers zetten naar daar waar de putlucht je tegemoet komt. Om daar, zoals een brave burger betaamt, gft-afval te dumpen.

Nee, hier is niet bepaald goed over nagedacht. Het bevordert ook geenszins het ’o-zo-groene’ afval scheiden wat we allemaal massaal zouden moeten doen. Daarom mag het van de gemeente ook allemaal in één ondergrondse container bij elkaar worden gegooid. Logisch. Want, dat is beter voor ’t milieu. En de portemonnee. Maar niet die van mij.

Marit van Ekelenburg

Blogs