Volledig scherm
Journalist Marten de Jongh © Lars Smook

Parijs een getto, Amsterdam een poel des verderfs

In de nasleep van de aanslagen in Parijs kregen de Fransen het aan de stok met de Amerikaanse zender Fox News. In een uitzending werd gezegd dat sommige buurten van Parijs no-go zones zijn. ‘Wijken die je beter kunt mijden, waar de sharia geldt, en die alleen maar groter worden omdat de politiek de andere kant op kijkt’, aldus presentatrice Andrea Tantaros. De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, was not amused.

Sorry

Ook al bood Fox News verontschuldigingen aan, ze liet juristen toch een aanklacht voorbereiden. De eer van Parijs was immers aangetast en dat kon niet. De burgemeester moet bovendien hebben gedacht: laat ik die lui van Fox News maar eens stevig aanpakken, want van een keer ‘sorry’ zeggen leren ze toch niets. De zender heeft immers al zo vaak ongelijk moeten bekennen. Recent nog vanwege een uitspraak van schrijver Steven Emerson. Deze ‘terreurexpert’ mocht eveneens de gebeurtenissen in Parijs duiden. Dat deed hij door met een stalen gezicht te beweren dat het Engelse Birmingham een complete moslimstad is geworden, een stad van 1,1 miljoen inwoners waar niet-moslims zich niet meer zouden durven vertonen. De Britse premier David Cameron had een weinig diplomatiek oordeel over die waarneming. Hij noemde Emerson een ‘complete idioot’.

Amsterdam

Een ding moet je Fox News nageven, de zender is wel consequent in de negatieve berichtgeving over Europa. Ook Nederland krijgt er meer dan eens van langs. Ons land zou worden bevolkt door losgeslagen hippies. Het legaliseren van drugs en prostitutie zou van Amsterdam een Sodom en Gomorra hebben gemaakt. Wat de situatie misschien iets minder schrijnend maakt voor Fox News is dat er meer buitenlanders zijn die Europa en Nederland belasteren. Meer Amerikanen ook. Nog in 2012 beweerde de Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum dat oudere Nederlanders niet naar het ziekenhuis durven uit angst daar een spuitje te krijgen. Bejaarden zouden armbanden dragen met de tekst: geef mij geen euthanasie.

Russen

Dit soort kwaadsprekerij is amper te overtreffen. Toch doen de Russen een poging. Zij vergasten hun burgers via tv en social media aan de lopende band op verhalen over hoe slecht het leven is in de Europese Unie en hoe verziekt de maatschappij. Zo bracht een zender het nieuws dat kinderen op de Duitse basisschool worden ingewijd in de geheimen van Kamasutra terwijl scholieren in Litouwen ‘op last van Brussel’ moeten leren masturberen.

Zooitje

Wat drijft Amerikanen en Russen ertoe om dit soort verhalen op te dissen? In beide landen roepen conservatieven in koor tegen de burgers: kijk, dat is ons voorland als we niet oppassen. Laten we ervoor waken dat ons land niet net zo’n ongeregeld zooitje wordt. De propaganda verbloemt ook de eigen tekortkomingen. Want over no-go areas gesproken, waren die niet juist in het Amerikaanse Ferguson te vinden waar vorig jaar hevige rassenrellen uitbraken? En hoezo is het leven in Europa slecht? De toch al barre levensomstandigheden voor de gemiddelde Rus zijn door de val van de roebel alleen maar beroerder geworden.

Propaganda

De anti-Europese propaganda zit de EU inmiddels zo hoog dat Brussel media-initiatieven wil ontplooien gericht op Russisch­sprekende burgers in de voormalige Sovjetrepublieken aan de rand van de Europese Unie. Het is niet de bedoeling om ook propaganda te gaan bedrijven, wel zou onafhankelijke berichtgeving nodig zijn om een en ander in het juiste perspectief te zetten. Dat hopen we dan maar, want het ergste van al die indianenverhalen is dat je gaat twijfelen. Twijfelen of we zelf wel altijd correct worden geïnformeerd over wat er elders in de wereld gebeurt.

Blogs