Volledig scherm

Ik ga het niet over de appelmoes hebben

HOTEL TWENTE - Donderdag is Twente een hotel rijker. InterCityHotel in Enschede opent haar deuren. Journalist Martin Ruesink reist vier dagen langs Twentse hotels en doet verslag. Wie ontmoet hij, slaapt hij er lekker en is er wel markt voor meer hotels?

Daar ben ik dan, op mijn laatste overnachtingsplek tijdens mijn mini-toernee langs Twentse hotels. Morgenochtend neem ik een kijkje in het splinternieuwe InterCity Hotel in Hartje Enschede, als daar de deuren voor het eerst open gaan. Nu nog even een nachtje in Hotel Hengelo, Van der Valk dus.

Loopafstand
Niet lachen, maar ik woon op loopafstand van dat hotel en ga er regelmatig een hapje eten. De bruidssuite heb ik ook al gehad, samen met vrouw in 1996. Ik denk niet dat ik hem zou herkennen, want hotelkamers bij Van der Valk ondergaan doorgaans elke zes tot zeven jaar een ware metamorfose. De boel slijt nu eenmaal en interieursmaken houden ook niet eeuwig stand.

Marktleider
Had ik dan niet beter een ander Twents hotel kunnen uitzoeken, eentje waar ik nog nooit ben geweest? Ik denk het niet. Na de kleine en gezellige familiehotels De Zwaan in Delden en Erve Hulsbeek bij Oldenzaal wil ik de sfeer ook wel eens proeven bij de landelijk marktleider, die nota bene ook nieuwbouw pleegt in Enschede. Een concurrent voor InterCity, of ook weer ‘totaal andere markt en andere doelgroep’ zoals ik tot nu toe te horen kreeg van hoteliers?
De entree geeft vanmiddag al direct een levendige indruk. In de lobby zitten mannen in pak te werken achter hun laptop, in het grote restaurant is het al gezellig, maar nog niet stampvol. En overal zie je achter de melkglazen deurvensters van conferentiezaaltjes mannen en vrouwen vergaderen, op flipboards tekenen en powerpoint-presentaties houden.

Koelkast
De trap naar de grote benedenzaal staat vol met wachtenden. Een spandoek verraadt een bijeenkomst van een autorally. Verder geeft het infobord in de hal aan in welke zaal de Rabobank, KNVB en andere organisaties bijeen zijn. Dit is overduidelijk het grootste hotel van Twente sinds 21 jaar. Een keur aan gasten verblijft hier voor een korte borrel aan de bar tot soms wel een half jaar als longstayer. Menig expat, profvoetballer en interim-bestuurder heeft Hotel Hengelo als tijdelijk huis mogen beschouwen, met extra voorzieningen zoals een kitchenette, grotere koelkast en meer kastruimte dan op een normale hotelkamer.

Geschiedenis
Ik heb me voorgenomen vandaag de rijke geschiedenis van het familieconcern buiten beschouwing te laten en het gevoelige appelmoes-met-kerswoord niet te noemen. Dat laatste is overigens niet gelukt, het floepte er zomaar uit. Geen punt, dat bekende glazen kommetje staat al lang niet meer op de tafels van Hotel Hengelo, legt Hedwig van der Valk (44) me uit. Is dat ook uit de wereld. Zo meteen ga ik met enkele gasten praten. Wat bevalt hen aan dit hotel? Wordt vervolgd.

Volledig scherm
© Carlo ter Ellen
Volledig scherm
© Marieke Bakker

Blogs