Volledig scherm
PREMIUM
Nathalie Baartman. © Carlo ter Ellen DTCT

Harde U-bocht naar rechts

ColumnPaniek bij de VVD. ‘Jongens, we raken onze achterban kwijt. Onze trouwe BMW-rakkers willen geen honderd kilometer per uur rijden. De Telegraaf verwijt ons dat we een afslag naar links genomen hebben. Heeft iemand nog een lekkere, harde U-bocht naar rechts?’

Tamara van Ark, staatssecretaris van sociale zaken en werkgelegenheid neemt de microfoon: ‘Laten we de lapzwansen aanpakken! De bedelaars. De bijstandsbierbuiken. De lamzakken die ’s ochtends hun wekker niet hoeven te zetten. We eisen een tegenprestatie. Wie niet werken wil, moet maar voelen.

 1. Waarschijnlijk is er een verband tussen oorlog en zaadlozing
  PREMIUM
  COLUMN

  Waarschijn­lijk is er een verband tussen oorlog en zaadlozing

  ‘Geen ruzie maken, kinderen. Er is al genoeg ruzie op deze wereld’. Het is het vredesmotto waarmee ik ben opgegroeid. Menig escalatie in huize Baartman werd hiermee naar de Twents-zwijgende doofpot verwezen. Ik vond de argumentatie redelijk zwak. Ik mocht mijn broertje niet slaan, omdat op het platteland van China al voldoende broertjes worden geslagen. ‘Niet zwemmen, kinderen. Er wordt al genoeg gezwommen op deze wereld.’ Dat slaat evenmin ergens op. Dit terzijde.
 2. Twee fietsjes voor vluchtelingengezin in het azc Azelo
  PREMIUM
  Column

  Twee fietsjes voor vluchtelin­gen­ge­zin in het azc Azelo

  BORNE - Het was misschien de meest bijzondere ontmoeting van dit jaar. Het begon bij m’n vader. Hij had een fietsje in de schuur staan. Een klein rood fietsje. „Ik zoek een jong vluchtelingengezin aan wie ik het kan geven,” zei hij. Dat vond ik uiterst nobel van mijn vader. Zelf had ik ook een fietsje in de schuur staan, maar dat had ik op Marktplaats gezet. Zonder succes overigens. In mij schuilt een matige handelaar.