Nathalie Baartmaneditie bijlage     Foto Carlo ter Ellen DTCT CTE20181003
Volledig scherm
PREMIUM
Nathalie Baartman editie bijlage Foto Carlo ter Ellen DTCT CTE20181003 © Carlo ter Ellen DTCT

Hoe leg ik aan mijn dochter uit wat de dood is?

ColumnToen mijn dochter vandaag voor de derde keer over de dood begon, besloot ik de hemel te introduceren. Als troostrijk alternatief voor de rauwe realiteit. Diezelfde hemel had ik een jaar geleden al opgevoerd, maar dat bleek kansloos. 

Kabouters woonachtig te Paddestoel zijn acceptabel. Maar het bestaan van een land achter de wolken waar dode mensen wonen, werd destijds door mijn dochter op radicaal atheïstische wijze afgedaan als totale onzin. En God moest lasagne komen eten, wilde hij zijn bestaan bewijzen. Er was geen fabel tegenin te brengen. Tot zover mijn religieuze opvoeding.

 1. Borne, voorlopig het rampgebied van Twente
  PREMIUM
  COLUMN

  Borne, voorlopig het rampgebied van Twente

  Toen ik hoorde dat het coronavirus in Borne was gearriveerd, belde ik meteen mijn ouders. Die namen niet op. Dit vond ik vrij beangstigend. Ik vreesde dat mijn vader mijn moeder in quarantaine had gedaan in het kippenhok. Dat ze daar volledig ingesmeerd met desinfecterende handgel onder een dekentje lag. Met een kommetje rijst. Zoiets is in Litouwen ook gebeurd. Daar heeft een man z’n echtgenote opgesloten in de badkamer, omdat ze contact had gehad met iemand die iemand kende, die iemand kende die in het buitenland was geweest. Of zoiets. Waarschijnlijk had ze gezwaaid vanuit de verte. De vrouw bleek niet besmet te zijn.