Nathalie Baartman
Volledig scherm
PREMIUM
Nathalie Baartman © Carlo ter Ellen

‘Ik ben voor het behoud van vingers en ogen’

‘Ben je ook al tegen vuurwerk?! vroeg de man. ‘Zo zou ik het niet willen benoemen,’ zei ik. ‘Ik ben niet tegen. Ik ben voor! Ik ben vóór het landelijke behoud van vingers, handen en andere nuttige ledematen. Ik gun iedere Nederlander, ook in 2023, het genot van de gave om zelfstandig veters te kunnen strikken.

 1. Hartkloppingen van schaaltje couscous
  PREMIUM

  Hartklop­pin­gen van schaaltje couscous

  Angsten komen voor in vele vormen. Voor bijna alles bestaat een fobie. Iemand die lijdt aan batrachofobie is bang voor kikkers. En als je vreest voor vrijdag de dertiende heb je paraskavedekatriaphobia. Dat is dubbel erg, want dan moet je drie weken oefenen voordat je je eigen angst fatsoenlijk uit kan spreken. Wanneer je lachonobie hebt, ben je bang voor groenten. Ik heb nog nooit een boosaardige bloemkool ontmoet. Maar dit terzijde. Iedereen z’n eigen angst.
 2. De natuur heeft de wind niet mee
  PREMIUM

  De natuur heeft de wind niet mee

  ‘En wat nu?’ vraag ik aan de eik. Ik zit met mijn rug tegen z’n stam en speel met een handje vergane bladeren. Boven mijn hoofd fluit een merel. Ergens verderop klinkt het driftige roffelen van een specht. ‘Wees maar niet boos’, spreekt de boom. ‘Zovelen zijn al Boos Bozer Boost. De verkiezingsuitslag is puur een politieke afrekening met de gang van zaken in Den Haag. Vervolgens zal het gaan zoals het altijd ging. En dat noemen ze dan een politieke aardverschuiving.’
  Borne