Nathalie Baartman
Volledig scherm
PREMIUM
Nathalie Baartman © Carlo ter Ellen DTCT

Mijn neefje worstelt met een Franse vlog

COLUMNMijn neefje (13) moest een vlog maken voor Frans. (Het schoolvak welteverstaan. Niet voor ome Frans). Voor de onwetenden onder ons, waartoe ik zelf ook behoor: een vlog is een dagboek met gefilmde beelden dat je op het internet publiceert, zodat de gehele mensheid deelgenoot kan worden van wat jij ’s ochtends op je boterham smeert.

De romantiek van een dagboek was nu juist dat het een naslagwerk werd van je diepste geheimen. Van gedachten die nooit openbaar mochten worden. Pen en papier worden vertrouwenspersonen. Als Anne Frank een vlogger geweest was, dan zou Het Achterhuis een ander verhaal geworden zijn. ‘Hallo, allemaal, het is hier supersaai.’ Een verhaal van korte duur overigens. Van vloggen word je traceerbaar.

  1. Borne, voorlopig het rampgebied van Twente
    PREMIUM
    COLUMN

    Borne, voorlopig het rampgebied van Twente

    Toen ik hoorde dat het coronavirus in Borne was gearriveerd, belde ik meteen mijn ouders. Die namen niet op. Dit vond ik vrij beangstigend. Ik vreesde dat mijn vader mijn moeder in quarantaine had gedaan in het kippenhok. Dat ze daar volledig ingesmeerd met desinfecterende handgel onder een dekentje lag. Met een kommetje rijst. Zoiets is in Litouwen ook gebeurd. Daar heeft een man z’n echtgenote opgesloten in de badkamer, omdat ze contact had gehad met iemand die iemand kende, die iemand kende die in het buitenland was geweest. Of zoiets. Waarschijnlijk had ze gezwaaid vanuit de verte. De vrouw bleek niet besmet te zijn.