Volledig scherm
PREMIUM
Nathalie Baartman © Carlo ter Ellen DTCT

Mijn neefje worstelt met een Franse vlog

COLUMNMijn neefje (13) moest een vlog maken voor Frans. (Het schoolvak welteverstaan. Niet voor ome Frans). Voor de onwetenden onder ons, waartoe ik zelf ook behoor: een vlog is een dagboek met gefilmde beelden dat je op het internet publiceert, zodat de gehele mensheid deelgenoot kan worden van wat jij ’s ochtends op je boterham smeert.

De romantiek van een dagboek was nu juist dat het een naslagwerk werd van je diepste geheimen. Van gedachten die nooit openbaar mochten worden. Pen en papier worden vertrouwenspersonen. Als Anne Frank een vlogger geweest was, dan zou Het Achterhuis een ander verhaal geworden zijn. ‘Hallo, allemaal, het is hier supersaai.’ Een verhaal van korte duur overigens. Van vloggen word je traceerbaar.

 1. ‘Hoofd organisatie’ ligt me niet lekker
  PREMIUM
  COLUMN

  ‘Hoofd organisa­tie’ ligt me niet lekker

  Toen ik 19 was en woonachtig te Nijmegen, gaf ik een feest in het studentenhuis van een ander. Op zich is dat niet vreemd. Als je eigen huis, wegens ruimtegebrek, niet feestbestendig is, kan je beter elders de slingers ophangen. Alleen had ik het niet aangekondigd. Ik wist niet dat dat moest. Ik was een oonzeldöpke. Ik wist niet dat je moest zeggen: ‘Trouwens, ik heb vanavond vijftien mensen uitgenodigd in jouw huis.’ Laat staan dat ik moest vragen: ‘Mag ik een feestje geven bij jou?’ Ik was van de extreem-socialistische stempel: jouw huis is mijn huis, mijn feest is jouw feest.
 2. Waarschijnlijk is er een verband tussen oorlog en zaadlozing
  PREMIUM
  COLUMN

  Waarschijn­lijk is er een verband tussen oorlog en zaadlozing

  ‘Geen ruzie maken, kinderen. Er is al genoeg ruzie op deze wereld’. Het is het vredesmotto waarmee ik ben opgegroeid. Menig escalatie in huize Baartman werd hiermee naar de Twents-zwijgende doofpot verwezen. Ik vond de argumentatie redelijk zwak. Ik mocht mijn broertje niet slaan, omdat op het platteland van China al voldoende broertjes worden geslagen. ‘Niet zwemmen, kinderen. Er wordt al genoeg gezwommen op deze wereld.’ Dat slaat evenmin ergens op. Dit terzijde.