Volledig scherm
PREMIUM
Nathalie Baartman editie bijlage Foto Carlo ter Ellen DTCT CTE20181003 © Carlo ter Ellen DTCT

Waarom is het zorglandschap toch zo gruwelijk ingewikkeld?

Column‘Tien ambtenaren bemoeiden zich met het dossier van Brandon. Maar geen van hen kon hem helpen met de benodigde fiets’: voorpaginanieuws van afgelopen dinsdag. Er was onder andere een WMO-consulent bij betrokken, een leerplichtambtenaar, een maatschappelijk werker, een onafhankelijke cliëntondersteuner en een tussenpersoon van de Participatiewet. 

Had je een fiets kunnen kopen voor het aantal betaalde werkuren dat deze ambtenaren aan deze casus besteed hebben? Bij het beroep ‘metselaar’ krijg ik meteen een helder beeld. Bij ‘tussenpersoon van de Participatiewet’ niet. Dat klinkt als iemand die regelmatig roept: ‘Hier ga ik niet over’.

 1. ‘Hoofd organisatie’ ligt me niet lekker
  PREMIUM
  COLUMN

  ‘Hoofd organisa­tie’ ligt me niet lekker

  Toen ik 19 was en woonachtig te Nijmegen, gaf ik een feest in het studentenhuis van een ander. Op zich is dat niet vreemd. Als je eigen huis, wegens ruimtegebrek, niet feestbestendig is, kan je beter elders de slingers ophangen. Alleen had ik het niet aangekondigd. Ik wist niet dat dat moest. Ik was een oonzeldöpke. Ik wist niet dat je moest zeggen: ‘Trouwens, ik heb vanavond vijftien mensen uitgenodigd in jouw huis.’ Laat staan dat ik moest vragen: ‘Mag ik een feestje geven bij jou?’ Ik was van de extreem-socialistische stempel: jouw huis is mijn huis, mijn feest is jouw feest.
 2. Waarschijnlijk is er een verband tussen oorlog en zaadlozing
  PREMIUM
  COLUMN

  Waarschijn­lijk is er een verband tussen oorlog en zaadlozing

  ‘Geen ruzie maken, kinderen. Er is al genoeg ruzie op deze wereld’. Het is het vredesmotto waarmee ik ben opgegroeid. Menig escalatie in huize Baartman werd hiermee naar de Twents-zwijgende doofpot verwezen. Ik vond de argumentatie redelijk zwak. Ik mocht mijn broertje niet slaan, omdat op het platteland van China al voldoende broertjes worden geslagen. ‘Niet zwemmen, kinderen. Er wordt al genoeg gezwommen op deze wereld.’ Dat slaat evenmin ergens op. Dit terzijde.