Volledig scherm
PREMIUM
Een havik op z'n uitkijkpost. © Albert Meek

Aantal haviken Oost-Nederland neemt af door gebrek aan prooi en stroperij

natuurDe havik leeft onopvallend in bosgebieden in Twente en de Achterhoek. Vanaf een kijkpost vangen ze prooien, onverhoeds en snel. Om daarna weer te verdwijnen tussen struiken en bomen om de buit op te peuzelen.

Al sinds mensenheugenis leven haviken in de bossen van Twente en de Achterhoek. Hier bouwen de grote roofvogels jaarlijks een groot, vaak goed gecamoufleerd nest van takken en twijgen in oude bomen. Meestal worden twee tot vier jongen grootgebracht, die als takkeling met vallen en opstaan de vliegkunst onder de knie krijgen. Om uiteindelijk net zo explosief te kunnen jagen als hun ouders, want haviken zijn gespecialiseerd om vogels en zoogdieren vanaf een uitkijkpost met korte, supersnelle achtervolgingen te vangen. Het gebeurt in een flits.

  1. Bloemrijke akkerranden in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels
    PREMIUM

    Bloemrijke akkerran­den in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels

    Hier en daar zijn bloemrijke randen langs akkers ingezaaid. Insecten en vogels profiteren, ook in de herfst en wintermaanden. Akkerranden met bloem- en zadenrijke kruiden blijken in het boerenlandschap van Twente en de Achterhoek van groot belang voor vogels en insecten. Hier vinden vooral vlinders, hommels en bijen maar ook andere insecten een leefgebied, afhankelijk van de omvang van de stroken en de soorten planten die zijn gezaaid.