Volledig scherm
PREMIUM
Een zindgend mannetje geelgors. © Han Brinkcate

De geelgors verkast geleidelijk van Twente naar het noorden

De geelgors is een kenmerkend vogeltje voor het boerenland van Twente en de Achterhoek. De laatste jaren verhuizen echter steeds meer geelgorzen naar Drenthe en Groningen.

Het tje-tje-tje-tjjeee van de geelgors lijkt volgens muziekkenners op het bekendste deel uit de vijfde symfonie van Beethoven. Met als groot verschil dat de geelgors dit deuntje aanzienlijk ingetogener ten gehore brengt dan een orkest dat voor deze strofe alle registers opentrekt. De geelgors kan dit riedeltje eindeloos herhalen, bij voorkeur vanaf een hoge zangpost in een wat grotere, vrijstaande boom of struik. De rest van het muzikale repertoire van de geelgors mag nauwelijks naam hebben.

  1. Bloemrijke akkerranden in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels
    PREMIUM

    Bloemrijke akkerran­den in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels

    Hier en daar zijn bloemrijke randen langs akkers ingezaaid. Insecten en vogels profiteren, ook in de herfst en wintermaanden. Akkerranden met bloem- en zadenrijke kruiden blijken in het boerenlandschap van Twente en de Achterhoek van groot belang voor vogels en insecten. Hier vinden vooral vlinders, hommels en bijen maar ook andere insecten een leefgebied, afhankelijk van de omvang van de stroken en de soorten planten die zijn gezaaid.