Volledig scherm
PREMIUM
Een koekoek op een uitkijkpost. © Jos Korenromp

De koekoek is verdwenen op het boerenland

NATUURWINTERSWIJK - De koekoeken keren nu terug uit Afrika, maar zijn over een paar maanden al net zo snel weer vertrokken. Ze zoeken een partner, leggen eieren en laten de zorg voor het nageslacht aan andere vogels over. Ondanks deze gemakzucht gaat het de koekoek niet voor de wind, vooral niet op het boerenland.

In de eerste weken van april roept er altijd wel ergens een koekoek. Op de Sallandse Heuvelrug of in een van de veengebieden in Twente en de Achterhoek. Jaarlijks zijn er maar enkele vroegkomers, de meeste koekoeken keren terug vanaf half april tot in mei. Ze hebben er dan al een flinke tocht op zitten. Er is weinig over de overwinteringsgebieden van koekoeken bekend. Aangenomen wordt dat ze in de wintermaanden in West-Afrikaanse landen tot in Congo verblijven. Langs Afrikaanse kustgebieden, Portugal, Frankrijk en België vliegen ze naar ons land terug, waarschijnlijk naar bekende gebieden waar ze zijn geboren of al eerder voor nageslacht hebben gezorgd.

  1. Bloemrijke akkerranden in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels
    PREMIUM

    Bloemrijke akkerran­den in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels

    Hier en daar zijn bloemrijke randen langs akkers ingezaaid. Insecten en vogels profiteren, ook in de herfst en wintermaanden. Akkerranden met bloem- en zadenrijke kruiden blijken in het boerenlandschap van Twente en de Achterhoek van groot belang voor vogels en insecten. Hier vinden vooral vlinders, hommels en bijen maar ook andere insecten een leefgebied, afhankelijk van de omvang van de stroken en de soorten planten die zijn gezaaid.