Volledig scherm
PREMIUM
Het ooievaarspaar met twee jongen op de boerderij in Losser langs de Schoklandweg in 2014. Foto Sander Wansing © J Bengevoord

De wonderbaarlijke terugkeer van de ooievaar in Twente

STAD & LANDDit voorjaar precies 25 jaar geleden vestigde zich het eerste Twentse ooievaarspaar, Dirk en Hannie, op het dak van een boerderij langs de Dinkel in Losser. Nu broeden er weer enkele tientallen. Alleen in de Achterhoek wil het nog niet vlotten.

Rond 1940 verdween bij waarschijnlijk Almelo de laatste ooievaar uit Twente en ook in de Achterhoek hield de ooievaar het na de oorlogsjaren voor gezien. In 1969 luidden de noodklokken; in Nederland waren er nog een stuk of tien broedparen. Vogelbescherming Nederland begon met een fokprogramma in het ooievaarsdorp Het Liesveld bij Groot-Ammers (Zuid-Holland) en later kwamen er buitenstations in het hele land. Overal in Nederland werden gebieden speciaal voor de ooievaars ingericht. 

  1. Bloemrijke akkerranden in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels
    PREMIUM

    Bloemrijke akkerran­den in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels

    Hier en daar zijn bloemrijke randen langs akkers ingezaaid. Insecten en vogels profiteren, ook in de herfst en wintermaanden. Akkerranden met bloem- en zadenrijke kruiden blijken in het boerenlandschap van Twente en de Achterhoek van groot belang voor vogels en insecten. Hier vinden vooral vlinders, hommels en bijen maar ook andere insecten een leefgebied, afhankelijk van de omvang van de stroken en de soorten planten die zijn gezaaid.