Volledig scherm
PREMIUM
Vlaamse gaai © Art Wittingen

Deze herfst krijgt Twente weer een invasie van gaaien

Deze herfst vliegen overal in Twente en de Achterhoek veel gaaien, alleen of in groepjes. Het lijkt de voorbode van een nieuw invasiejaar van deze opvallend bontgevederde en luidruchtige bosvogel.

De natuur heeft al aan het nog prille begin van deze herfst een flinke verrassing in petto. Natuurlijk, de najaarstrek van vogels is zoals ieder jaar al flink op gang gekomen. Opvallend op de telposten van vogelwerkgroepen in Twente en de Achterhoek is deze weken het uitzonderlijk grote aantal gaaien dat voorbijvliegt. Voor deze in Oost-Nederland gewone broedvogel lijkt het een heus invasiejaar te worden, een verschijnsel dat voor het laatst in 2010 werd vastgesteld. Eerder werden in de herfst van 1983, 1996 en 2004 veel meer gaaien gezien dan gebruikelijk.

  1. Bloemrijke akkerranden in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels
    PREMIUM

    Bloemrijke akkerran­den in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels

    Hier en daar zijn bloemrijke randen langs akkers ingezaaid. Insecten en vogels profiteren, ook in de herfst en wintermaanden. Akkerranden met bloem- en zadenrijke kruiden blijken in het boerenlandschap van Twente en de Achterhoek van groot belang voor vogels en insecten. Hier vinden vooral vlinders, hommels en bijen maar ook andere insecten een leefgebied, afhankelijk van de omvang van de stroken en de soorten planten die zijn gezaaid.