Volledig scherm
PREMIUM
Kraanvogels op weg naar Frankrijk. © Jan Bengevoord

Droogte speelt de kraanvogel in Twente en de Achterhoek parten

natuurIn Twente en de Achterhoek zijn dit jaar niet meer dan drie jonge kraanvogels uitgevlogen. Door extreme droogte is het broedsucces van de kraanvogels in heel West-Europa bijzonder slecht.

Als gevolg van twee achtereenvolgende jaren met extreme droogte in het voorjaar en de zomer is het aantal jongen dramatisch teruggelopen. Door de uitdroging van veengebieden zijn de nesten onbeschermd en daardoor een gemakkelijke prooi voor roofdieren. Kraanvogels kiezen bewust een nestplaats omgeven door water om predatoren op afstand te houden, waardoor veengebieden geliefde broedplaatsen zijn. Veel kraanvogelbroedsels mislukken door de droogte al in een vroeg stadium. Als er al jongen uit het ei kruipen dan is de kans groot dat die worden opgegeten of sterven door voedselgebrek.

  1. Bloemrijke akkerranden in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels
    PREMIUM

    Bloemrijke akkerran­den in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels

    Hier en daar zijn bloemrijke randen langs akkers ingezaaid. Insecten en vogels profiteren, ook in de herfst en wintermaanden. Akkerranden met bloem- en zadenrijke kruiden blijken in het boerenlandschap van Twente en de Achterhoek van groot belang voor vogels en insecten. Hier vinden vooral vlinders, hommels en bijen maar ook andere insecten een leefgebied, afhankelijk van de omvang van de stroken en de soorten planten die zijn gezaaid.