Volledig scherm
PREMIUM
Vink © Pixabay

Honderdduizenden vinken onderweg naar deze regio

NATUURWINTERSWIJK - Honderdduizenden vinken uit Noord- en Oost-Europa trekken ieder jaar in oktober door Oost-Nederland. Ze vliegen door naar België, Frankrijk of Engeland, of blijven de wintermaanden in Twente en de Achterhoek.

Je kunt er de klok op gelijk zetten. Steevast in de eerste weken van oktober komen de vinken. Vanuit de uitgestrekte bossen in Scandinavië, soms rechtstreeks vliegend over zee. Ze komen van verre bossen en bosjes, stadsparken en groene buitenwijken in Duitsland. Misschien wel uit ongerepte wouden in Polen en de Baltische Staten. Oost-Nederland is meestal tussenstation. Bijvoorbeeld om een dagje uit te puffen en nootjes te schransen onder dikke beuken op de Hakenberg in De Lutte of het Hartjesbos bij Enschede. Om dan weer door te vliegen naar België, Frankrijk of toch maar weer over zee naar Engeland. Sommige vinken besluiten hier te blijven en vertrouwen erop dat ze in de Twentse bossen de winter doorstaan.

  1. Bloemrijke akkerranden in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels
    PREMIUM

    Bloemrijke akkerran­den in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels

    Hier en daar zijn bloemrijke randen langs akkers ingezaaid. Insecten en vogels profiteren, ook in de herfst en wintermaanden. Akkerranden met bloem- en zadenrijke kruiden blijken in het boerenlandschap van Twente en de Achterhoek van groot belang voor vogels en insecten. Hier vinden vooral vlinders, hommels en bijen maar ook andere insecten een leefgebied, afhankelijk van de omvang van de stroken en de soorten planten die zijn gezaaid.