Volledig scherm
PREMIUM
Een mannetje roodborsttapuit op z'n uitkijkpost na de geslaagde vangst van een kevertje. Foto Rinus Baayens © J Bengevoord

Kleine zangvogel is in Oost-Nederland terug van weggeweest

NATUURDe bijna verdwenen roodborsttapuit neemt in aantal opmerkelijk snel toe. Dat is toe te schrijven aan natuurherstel in Twente en de Achterhoek. Maar ook aan de vogels zelf, die jaarlijks veel jongen grootbrengen.

Vanaf een uitkijkpostje op een heidestruikje, boompje, weidepaaltje, bramenwal of hoog opschietende kruiden klinkt regelmatig het ingetogen lied van de roodborsttapuit. Ondanks een bescheiden afmeting vallen ze zelfs op grotere afstanden op, vooral de mannetjes met zwarte kop, witte halsstreep en oranjerode borst. Vrouwtjes zijn, evenals de jongen, door een flets bruin verenpak veel minder opvallend.  Vanaf de uitkijkpostjes wordt niet alleen gezongen, maar ook jacht gemaakt op voorbijvliegende muggen, kevertjes, vliegen en vlindertjes. En ook op de grond zijn insecten en slakjes hun leven niet zeker. Ook besjes en zaden worden verorberd.

  1. Bloemrijke akkerranden in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels
    PREMIUM

    Bloemrijke akkerran­den in Twente zijn een veilig ‘thuis’ voor insecten en vogels

    Hier en daar zijn bloemrijke randen langs akkers ingezaaid. Insecten en vogels profiteren, ook in de herfst en wintermaanden. Akkerranden met bloem- en zadenrijke kruiden blijken in het boerenlandschap van Twente en de Achterhoek van groot belang voor vogels en insecten. Hier vinden vooral vlinders, hommels en bijen maar ook andere insecten een leefgebied, afhankelijk van de omvang van de stroken en de soorten planten die zijn gezaaid.